Duitse ingreep en zwakke euro doen Wall Street rood kleuren

(tijd) - Wall Street ging dinsdag zwaar onderuit, door een verdere verzwakking van de euro, maar vooral door het besluit van de Duitse beurswaakhond BaFin om het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden te verbieden. Ook naakt CDS'en op deze obligaties wordt bijna een jaar lang verboden, evenals naakt shorten op tien Duitse banken en verzekeraars.

De Duitse ingreep werd als paniekerig omschreven en verplichtte short sellers om zo snel mogelijk hun posities af te dekken. De Dow eindigde 1,1 procent lager. Het is uitkijken hoe de Aziatische en de Europese beurzen woensdag zullen reageren.

DINSDAG

De Europese beurzen sloten dinsdag mooi hoger. De financials maakten hun recente verliezen voor een deel goed en de grondstoffenaandelen profiteerden van hogere prijzen voor koper en olie. De euro bleef tijdens de handelsdag ook vrij stabiel.

In Brussel zette de Bel20 weer koers richting 2.500 punten.

STEMMING

Wall Street: Wall Street is dinsdag met stevige verliescijfers de dag uitgegaan. Oorzaken waren het besluit van de Duitse marktenregulator BaFin om naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden te verbieden en een nieuwe verzwakking van de euro. De olieprijs dook in New York onder de 70 euro. Vooral financials en technologiebedrijven kregen klappen. De Dow Jones eindigde 1,1 procent lager op 10.510,95 punten. De S&P500 verloor 1,4 procent tot 1.120,80 punten en de Nasdaq 1,6 procent tot 2.317,26 punten.

Europa: De Europese aandelenmarkten sloten dinsdag voor de eerste keer in drie dagen nog eens op winst. De indexen dankten hun winsten in grote mate aan de erg volatiele financiële en grondstoffenaandelen. De EuroStoxx50 sloot 2,4 procent hoger en de Stoxx50 1,3 procent in de plus.

Euronext Brussel: De Bel20 is dinsdag nog eens overtuigend hoger gesloten. De index won 1,9 procent tot 2. Sterke economische cijfers overschaduwden de zorgen over de eurocrisis.In de Bel20 viel enkel UCB uit de toon.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

ABLYNX
- resultaten eerste kwartaal, 17.45 uur

AEDIFICA
- De vastgoedbevak Aedifica heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2009/2010 bijna stabiele huurinkomsten geboekt. Over de eerste negen maanden is er een lichte daling tegenover voorgaand boekjaar, te wijten aan de lagere verhuur van gemeubelde appartementen in zomer en winter. Aedifica handhaaft het vooruitzicht over het lopende boekjaar een dividend van 1,80 euro per aandeel uit te keren.

AGFA-GEVAERT
- Resultaten eerste kwartaal, 8 uur

ALFACAM
- Algemene vergadering, 10 uur

ATENOR
- Tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 17.45 uur

D'IETEREN
- Tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 8 uur

ELIA
GDF SUEZ
- De energiegroep GDF Suez heeft de verkoop afgerond van alle resterende aandelen van de hoogspanningsnetbeheerder Elia die ze nog in handen had. De handel in Elia werd dinsdag nagenoeg de hele dag opgeschort, en zal woensdag bij het openen van de beurs worden hervat.

FLORIDIENNE
- Eerste tussentijdse verklaring

IMMOBEL
- De vastgoedontwikkelaar Immobel is voor de helft eigenaar geworden van een site in Luxemburg die bestemd is voor de constructie van residentiële gebouwen. Dat heeft de groep dinsdag na beurstijd bekendgemaakt in een persbericht.

LOTUS BAKERIES
- De omzet van koekjesbakker Lotus Bakeries is in de eerste vier maanden van 2010 stabiel gebleven in vergelijking met een jaar eerder.

MOURY CONSTRUCT
- Eerste tussentijdse verklaring

SERVICEFLATS INVEST
- Algemene vergadering, 11 uur

SPADEL
- Tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 16.30 uur

Koen Lambrecht
koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud