Advertentie

Dure olie heeft verschillend effect in Europa en VS

Wall Street sloot vrijdag voor de derde dag op rij lager ten gevolgde van de dure olie. In Europa had de stijging van het zwarte goud het tegenovergesteld effect. De olie- en mijnbouwaandelen trokken de indexen hoger.

Op het vlak van Belgisch bedrijfsnieuws wordt het maandag een rustige dag. Enkel Arinso publiceert voorbeurs zijn kwartaal- en jaarcijfers. In het buitenland staan resultaten van Schwarz Pharma (UCB), TNT en Pearson op het programma.

Er is geen macro-economisch nieuws gepland.

STEMMING

De Bel20 zakte vrijdag voor de vierde dag op rij. 'Na de bekendmaking van de jaarcijfers de voorbije weken nemen beleggers winst. Ze realiseren dat het moeilijk zal worden om die cijfers in de komende kwartalen te kloppen', zegt een handelaar. 'Op economisch vlak draait alles nog goed. We maken ons zeker geen zorgen voor de komende dagen'.

De EUROPESE AANDELENMARKTEN gingen de week met winst uit. De stijging van de olieprijs weegt op de aandelen van de grote luchtvaartaandelen maar duwde de oliewaarden hoger. Ook de mijnbouwaandelen waren in goede doen dankzij een stijging van de metaalprijzen.

In NEW YORK zijn de belangrijkste indices vrijdag eensgezind lager gesloten. Een aanhoudend hoge olieprijs van meer dan USD 61 per vat zette de indices onder druk bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Ook een boete van USD 1,5 miljard voor Microsoft had zijn weerslag op het sentiment.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de belangstelling:

INBEV

- De directie van InBev heeft vrijdag tijdens onderhandelingen met de vakbonden beloofd twintig extra werknemers aan te werven om in de bottelarij in Altenaken (Hoegaarden) ook tijdens de weekends te kunnen werken. In de brouwerij van Hoegaarden komen er vijf mensen bij tot half mei. Dan zou de brouwerij definitief sluiten.

- De vakbonden reageren positief, meldt Belga.

NPM

- NPM laat weten dat het aangepast netto-actief per aandeel 54 euro bedraagt, tegen 54,50 euro eind december.

- Om nog meer klaarheid te scheppen publiceert NPM haar aangepast nettoactief per aandeel wekelijks in de zaterdageditie van twee Belgische financiele dagbladen L'Echo en De Tijd. Deze waarde kan ook vanaf vrijdagavond worden geraadpleegd op de website van de holding: www.npm.be

ARINSO

- vierdekwartaal- en jaarresultaten, 7 uur

RECTICEL

- Vrijdag is er een prikactie geweest bij de Recticel-joint venture ProSeat in Wetteren na het aangekondigde ontslag van een 70-tal werknemers.

- Tussen 10 en 12 uur lag de fabriek helemaal plat, zei Recticel-woordvoerder Jan De Moor aan Belga. 'De prikactie had geen zware consequenties. De belangrijkste leveringen zijn kunnen gebeuren.' Het werk is na 12 uur hervat.

- Maandag volgt de eerste vergadering in het kader van ontslagprocedure.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud