ECB opteert allicht voor status-quo

We gaan het weekend in met onrustwekkende beelden van zware rellen in verschillende Oekraïense steden. Mede daardoor was de stemming vrijdag al bedrukt op de beurzen. Komende week beslist de ECB waarschijnlijk vooralsnog haar beleid nog niet te versoepelen.

Dat er in de VS in april meer banen zijn gecreëerd dan verwacht en de werkloosheidsgraad is teruggevallen, hielp maar tijdelijk het humeur op Wall Street goed te houden. De banencreatie viel duidelijk mee, net als de forse daling van het werkloosheidscijfer, maar bij nader toezien ligt de participatiegraad, die weergeeft welk deel van de mensen op arbeidsleeftijd daadwerkelijk deelneemt aan de arbeidsgraad op een dieptepunt: slechts 62,8 procent van hen werkt of zoekt werk, de rest heeft het zoeken opgegeven. In elk geval oordelen de meeste analisten dat er geen wijziging zit aan te komen in het beleid van de Fed, die de stimulus maand na maand afbouwt maar de rente nog een hele tijd laag wil houden.

Bovendien laaide in de loop van de dag het conflict in Oekraïne weer hand over hand op, wat de sfeer uiteraard ook niet ten goede kwam.

Na in de plus te zijn gestart, vielen de belangrijkste indexen op Wall Street vrijdag terug. Dow Jones sloot met 0,3 procent verlies en Nasdaq koerste 0,1 procent lager. De S&P500 klom boven zijn slotrecord van 1890,90 punten van 2 april uit, tot 1891,13 punten, maar kon dat record niet vasthouden en sloot op 1.881,1 punten (-0,13%).

Volgende week

De Europese Centrale Bank (ECB) moet donderdag beslissen of zij haar monetair beleid versoepelt om de te lage inflatie op te krikken. De speculatie over een aanpassing van het beleid is deze week toegenomen, omdat de inflatie in april lager was dan verwacht. De inflatie steeg weliswaar tot 0,7 procent, maar economen hadden 0,8 procent voorspeld. 

Toch verwachten de meeste economen dat de ECB donderdag zal opteren voor een status-quo. Ze merken op dat de iets hogere inflatie de druk voor  dringende en krachtige maatregelen een beetje heeft weggenomen. Veel economen verwachten wel dat de ECB in juni de rente verlaagt of niet-conventionele stimuleringsmaatregelen aankondigt. Een van de opties is dat de ECB geld bijdrukt om voor enkele honderden miljarden euro’s obligaties aan te kopen.

Kwartaalresultaten

Aandelenbeleggers kunnen hun rekenmachine nog niet opbergen. De komende dagen krijgen ze immers de eerstekwartaalresultaten voorgeschoteld van tal van kleppers op de Brusselse beurs, waaronder vijf Bel20’ers. 

Maandag is het nog windstil, maar vanaf dinsdag is het hek van de dam. Dan komt de chemiegroep Solvay met cijfers. De analisten gepolst door het persagentschap Reuters verwachten dat Solvay een nettowinst zal boeken van 92,7 miljoen euro. Dat is net geen 8 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. 

Voor de bierbrouwer AB InBev, dat de dag daarop met cijfers komt, zou de eerstekwartaalwinst volgens de consensus van het financiële persagentschap Bloomberg uitkomen op 1,23 miljard euro.

Woensdag belooft zowat de drukste dag van de week te worden voor beleggers op de Brusselse beurs. Ook de Bel20’ers Bpost en Delhaize publiceren die dag hun verslag over de eerste drie maanden van het jaar. Analiste Pascale Weber van KBC Securities wijst op de toegenomen concurrentie voor Delhaize in eigen land. Daartegenover staat dat het nieuws uit de VS beter zou moeten zijn. Al bij al houdt ze haar verwachting in lijn met de mediaan van de consensus op een omzetgroei van 0,3 procent.

Vrijdag komt Belgacom met resultaten. De concensusverwachting is dat omzet en winst wat lager liggen dan vorig jaar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud