Economisch pessimisme overschaduwt beurzen

De Europese aandelenmarkten zijn de week in mineur gestart. De vrees voor een groeivertraging in de Verenigde Staten woog op het beleggerssentiment. Ook Wall Street slaagde er niet in dat pessismisme van zich af te schudden, al had de Amerikaanse minister van Financiën Paulson aangegeven dicht bij een beschermingsplan te staan voor gezinnen die risicovolle woonkredieten hadden afgesloten. Dinsdag hoeven beleggers alvast niet op veel bedrijfsnieuws te rekenen. Op macro-economisch gebied staat enkel de index voor de producentenprijzen voor de eurozone op de agenda.

STEMMING

- De EUROPESE BEURZEN hebben er een aarzelende handelsdag opzitten. Na een vlakke opening zakten de indices weg onder druk van de grondstoffenwaarden. Die hadden een hele dag af te rekenen met de dalende prijzen voor koper en olie.

De DJ Stoxx50 klokte af op een verlies van 0,4 procent op 3.737,75 punten. De Eurostoxx50 zakte 0,5 procent tot 4.371,67 punten. De Euronext100 liet 0,6 procent liggen op 994,25 punten. De nationale indexen boekten verliezen tussen 0,4 tot 0,9 procent.

- EURONEXT BRUSSEL sloot maandag na een weinig animorijke dag met een klein verlies van 0,3 procent. Een adempauze na de winst van ruim 7 procent tijdens de zeven voorgaande handelsdagen. Colruyt prijkte bovenaan na sterke halfjaarcijfers, Tessenderlo stond zonder directe aanleiding onder stevig druk. De Bel20 sloot 0,3 procent lager op 4.149,15 punten. De sterindex telde 9 stijgers en 10 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs of staan dinsdag in de belangstelling:

GBL

- GBL en NPM, de twee spilholdings rond miljardair Albert Frère, hebben hun belang in de Spaanse energiegroep Iberdrola afgebouwd. Dat melden beide groepen maandagavond in een persbericht.

In een persbericht laat GBL weten dat het een belang van 1,32 procent in Iberdrola weer van de hand doet. NPM verkoopt dan weer een participatie van 0,88 procent in Iberdrola. GBL en NPM hebben nu nog respectievelijk 1,68 en 1,12 procent van Iberdrola in handen.

Op deze verkoop voor een bedrag van 752 miljoen euro boekt GBL een meerwaarde van 122 miljoen euro, zo leert het persbericht.

IBA

- De Waalse producent van deeltjesversnellers IBA heeft een Cyclone 30-cyclotronmachine verkocht aan een ziekenhuis in de Saudische hoofdstad Riyad. De waarde van het contract ligt tussen de 5 en de 10 miljoen euro, zegt IBA in een persbericht.

UCB

- farmagroep UCB heeft op een presentatie in Philadelphia positieve fase III-resultaten voor het anti-epilepsiemiddel Keppra voorgelegd. Dat blijkt nabeurs uit een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud