Een Apple in zeven schijfjes

Op Wall Street liet de Dow Jones vrijdag zijn achtste record van 2014 optekenen. Dit dankzij een 'lauw' jobrapport: de arbeidsmarkt is niet 'warm' genoeg om de centraal bankiers in snel tempo de stimulus te laten terugdraaien, maar ook niet 'koud' genoeg om beleggers te doen twijfelen over het economisch herstel. 

Apple koerste vrijdag een fractie lager naar 645,57 dollar. Vanavond nabeurs splitst het waardevolste bedrijf voor het eerst in negen jaar zijn aandeel, in zeven. Maandag trapt het aandeel Apple af dus gesplitst in zeven af, iets meer dan 92 dollar dus. Het gaat om de vierde splitsing sinds de beursintroductie - tegen omgerekend 2,75 dollar - eind 1980. In 1987, 2000 en 2005 splitste het iconische IT-bedrijf zijn aandeel telkens in twee.

Bij de vorige splitsing noteerde het aandeel nog rond 30 dollar. Sindsdien vertwintigvoudigde het aandeel ruim, vooral dankzij het enorme succes van de iPhone. Die in 2007 gelanceerde smartphone groeide snel uit tot het meest rendabele consumentenproduct ter wereld en genereerde sindsdien vele tientallen miljarden cash. 

Op de Brusselse belooft de week na twee sterke beursdagen - gesponsord door ECB-voorzitter Mario Draghi - maandag kalm te beginnen. Op Euronext is er handel, maar die zal op een zonnige Pinkstermaandag erg dun zijn.

Het is ook uitkijken of de obligatiemarkten hun hausse voortzetten. Nu Draghi alle kredietsluizen opendraait, slaan beleggers in bulk obligaties in. En zijn ze bereid vrede te nemen met steeds lagere rentes: de Belgische rente zakte vrijdag naar 1,81 procent, een nieuw historisch diepterecord. Ook de Spaanse en Italiaanse rentes tuimelden naar verse diepterecords.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud