Eindejaarshausse houdt aan dankzij huizencijfers

(tijd) De beursindices in Europa en in New York gingen woensdag vlot hoger toen uit recente cijfers bleek dat de Amerikaanse huizenmarkt uit een dal klimt. De verkoop van nieuwe huizen steeg in december met 3,4 procent tegenover november. In november daalde de verkoop nog met 15 procent.

Donderdag staat de verkoop van bestaande woningen in november op het menu. De verkoop van bestaande woningen beslaat ongeveer 85 procent van de totale huizenmarkt. Dat cijfer is in dat opzicht een stuk belangrijker dan de woensdag gepubliceerde statistiek.

Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Chicago PMI-index voor december zullen de nodige aandacht krijgen. De industriële activiteit in Chicago ging in oktober nog achteruit.

STEMMING

De EUROPESE BEURZEN zijn met forse winst gesloten. De euro won terrein ten opzichte van de dollar en noteerde 0,22 procent hoger op 1,3127 dollar. De Stoxx50 eindigde 1,14 procent hoger op 3.717,40 punten. De EuroStoxx50 won 1,5 procent tot 4.134,86 punten. De Stoxx50 telde 49 stijgers en 1 onveranderd aandeel. De Duitse nutsgroep E.ON stond bovenaan met een winst van 3,2 procent tot 103 euro.

Op EURONEXT BRUSSEL ging de Bel20 in lijn met de andere Europese beurzen hoger na een lang kerstweekeinde. De terugval van de olieprijs en speculatie dat de Amerikaanse rentevoeten zullen dalen, sterkten het sentiment bij de beleggers. UCB ging onderuit na een brief van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten. De Bel20 sloot 0,27 procent hoger op 4.362,85 punten. De aandelenkorf bevatte 14 stijgers tegen 5 dalers. UCB was de grootste daler in de Bel20. Het biofarmabedrijf sloot 2,25 procent lager

De indices op WALL STREET zetten opnieuw hun beste beentje voor en sloten met aanzienlijke winsten. Daarbij zette de Dow Jones een nieuw slot- en intradayrecord neer. Nieuwe cijfers maakten duidelijk dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten uit een dal klimt. Ook de speculatie over een mogelijke krachtenbundeling tussen Toyota en Ford ondersteunde het beurssentiment. De Dow Jones eindigde 0,8 procent hoger op 12.510,57 punten, een nieuw record. De S&P steeg zelfs 1,1 procent tot 1.426,85 punten. De Nasdaq ging lopen met 0,7 procent winst tot 2.431,22.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

ROULARTA: De West-Vlaamse mediagroep Roularta neemt via zijn dochteronderneming Studio Magazine het magazine Cine Live over. Dat blijkt uit een persbericht van Cyber Press Publishing, eigenaar van het magazine. Hoeveel Roularta betaalt voor de overname is niet bekend. Roularta was sinds november 2004 minderheidsaandeelhouder van Cyber Press Publishing, uitgever van 26 kinder- en muziekmagazines. Het filmblad Cine Live sluit goed aan bij de titels van Roularta, in het bijzonder met Studio Magazine, eveneens gespecialiseerd in cinema en films. Cyber Press Publishing koos Roularta naar eigen zeggen omwille van zijn sterke aanwezigheid in Frankrijk en de belofte na de overname de redactionele lijn en het voltallige personeelsbestand te behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud