Advertentie
Advertentie

Energie- en technologiewaarden zorgen voor herstel op Wall Street

(tijd) De Amerikaanse aandelenmarkten zijn er woensdag in geslaagd met winst af te sluiten nadat ze de dag voordien diep in het rood waren geeindigd door de angst voor een escalatie van de problematiek met risicovolle kredieten in de VS. Het herstel was grotendeels op naam te schrijven van de technologie- en energiewaarden. De Europese aandelenmarkten kregen het woensdag dan weer zwaar te verduren. De DJ Stoxx50 verloor 2,9 procent, de Brusselse Bel20 slikte dan weer een verlies van 2,5 procent. Beleggers in Brussel mogen zich donderdag trouwens opmaken voor alweer een nieuwe resultatenhoogdag. Onder meer Delhaize, Deceuninck, Omega Pharma en Metris maken hun resultaten over 2006 bekend.

STEMMING

- Op EURONEXT BRUSSEL tekende de Bel20 een fors verlies op. 18 van de 19 aandelen in de sterindex doken in het rood. Net als elders in Europa waren de financials de belangrijkste verliezers, na de problemen van de Amerikaanse hypotheekverschaffers. Uit cijfers die dinsdag bekend raakten blijkt dat in het vierde kwartaal van 2006 meer dan 13 procent van de woonkredieten in het 'subprime' segment niet werden terugbetaald, het hoogste peil in vier jaar. De vrees dat de problemen overwaaien naar andere segmenten in de financiele sector of de Amerikaanse economie aantasten, zorgt voor paniek. De Bel20 sloot 2,45 procent lager op 4.196,56 punten. Op Omega Pharma na, sloten alle aandelen met verlies.

- De EUROPESE AANDELENMARKTEN vielen meer dan 2,5 procent terug. 'De beursdaling is nog niet voorbij', zegt een pensioenfondsbeheerder. De vrees, dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt de hele economie in gevaar zullen brengen, wordt groter. Vooral de Europese bankaandelen leverden fors in. De Stoxx50 verloor 2,9 procent tot 3.504,87 punten. De index telde 49 dalers. Enkel Carrefour boekte winst.

- WALL STREET is woensdag na een volatiele sessie hoger gesloten nadat eerder op de dag nog verliezen werden geboekt. Kopers van technologie- en energiefondsen hielden de indices in de plus. Toch bleef de vrees voor toenemende betalingsachterstanden op risicovolle hypotheken als het zwaard van Damocles boven de markt hangen. Marktpartijen zien de problemen als een aanjager voor een economische recessie. De Dow Jones-index sloot 0,5% hoger op 12.133,40 punten, terwijl de bredere S&P 0,7% won op 1.387,17 punten. De Nasdaq wist 0,9% aan te dikken tot 2.371,74.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

AGFA-GEVAERT

- Agfa Graphics heeft Xitron verkocht aan Vanguard Graphics International. Dat blijkt uit een persbericht. Agfa werd eind 2001 eigenaar van Xitron na de overname van Autologic. Xitron is een kleine ontwikkelaar en integrator van Raster Image Processors (RIP's) en software.

BELUGA

- De investeringsmaatschappij Beluga leed in 2006 een nettoverlies van 1,028 miljoen euro of 0,75 euro per aandeel. Een jaar eerder werd nog een nettowinst van 0,196 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel gerealiseerd. Dat deelt Beluga mee in een persbericht. De investeringsmaatschappij wil in de loop van 2007 haar participaties in private equity verminderen.

DECEUNINCK

- Analisten verwachten dat Deceuninck in 2006 een nettoverlies leed van 6,5 miljoen euro tegenover een winst van 19 miljoen euro in 2005. Dat blijkt uit een rondvraag bij vier analisten. Dat zou het eerste verlies zijn sinds de beursgang van de West-Vlaamse producent van PVC-raamprofielen.

- Deceuninck publiceert zijn jaarcijfers donderdag voorbeurs.

DELHAIZE

- De winkelgroep publiceert donderdag voorbeurs haar jaarresultaten.

- De Belgische kleinhandelsgroep Delhaize behaalde in het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst van 117,1 miljoen euro, tegen 121,4 miljoen over het vierde kwartaal 2005. Dat is de gemiddelde verwachting van 4 analisten die Tijd-Nieuwslijn verzamelde. Delhaize publiceert de jaarcijfers donderdag om 8 uur.

- Het ziet er echter naar uit dat de publicatie van de jaarresultaten zal overschaduwd worden door de bijzondere ondernemingsraad die woensdag onverwacht werd bijeengeroepen door de directie. Een kwartier voor de publicatie van de jaarresultaten worden de vakbonden uitgenodigd om te spreken over "de toekomstige oriëntatie van de activiteiten in België". Vakbonden en analisten tasten in het duister over de concrete invulling van dat agendapunt.

DEVGEN

- Het biotechnologiebedrijf komt donderdag om 7 uur met zijn resultaten voor 2006 voor de dag.

DUVEL MOORTGAT

- Duvel maakt donderdag na beurstijd zijn resultaten voor 2006 bekend.

- Twee analisten verwachten gemiddeld dat Duvel Moortgat in 2006 een nettowinst heeft geboekt van 9,7 miljoen euro.

KBC

- De financieledienstengroep KBC wil een uitrookbod uitbrengen op het belang van 2,5 procent van zijn Tsjechische bankdochter CSOB die het nog niet in handen heeft. KBC zal maximaal 36.298 Tsjechische kronen of 1.289,54 euro per aandeel CSOB bieden. De totaalprijs voor het belang zou 4,82 miljard Tsjechische kroon of 170 miljoen euro bedragen. Dat meldt KBC woensdag in een persbericht.

- Het biotechfonds KBC Biotech heeft haar volledige belang in het Oostenrijkse maiszaadbedrijf MTI afgeschreven wegens het faillissement van die groep. De afwaardering van de participatie bedraagt 1,44 miljoen euro en werd door KBC Biotech ten laste gelegd van het boekjaar 2006. Dat meldt het biotechfonds in een persbericht.

KEYWARE

- Keyware komt donderdag na beurstijd met resultaten voor 2006

METRIS

- Metris publiceert donderdag voorbeurs zijn jaarresultaten

- Analisten verwachten gemiddeld dat de Leuvense producent van driedimensionale meetsystemen Metris over het boekjaar 2006 een omzet heeft gerealiseerd van 63,2 miljoen euro. De gemiddelde verwachting voor de nettowinst ligt op 2,95 miljoen euro. Metris publiceert donderdag voorbeurs zijn jaarresultaten.

MIKO

- Miko, de Turnhoutse specialist in koffieservice en kunststofverpakkingen, heeft in 2006 een omzet geboekt van 90,56 miljoen euro. Dat is een stijging met 9 procent in vergelijking met 2005. Dat maakte Miko nabeurs bekend in een persbericht.

De omzetgroei is iets hoger dan de doelstelling van het bedrijf. 'Op lange termijn hebben wij een doelstelling van rond de 8 procent omzetgroei', licht gedelegeerd bestuurder Frans Michielsen toe.

OMEGA PHARMA

- Couckinvest, de holding van Marc Coucke, voorzitter van de raad van bestuur van Omega Pharma, heeft de voorbije vijf jaar zijn belang in het farmabedrijf opgebouwd van 27,70 naar 30,30 procent van de aandelen. Dit blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel.

- Omega Pharma maakt donderdag ook zijn resultaten over 2006 bekend. Het bedrijf zal over 2006 een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 155,2 miljoen euro bekendmaken. Althans, dat is de gemiddelde analistenverwachting. Omega Pharma publiceert morgen (donderdag) nabeurs zijn jaarresultaten. Begin februari publiceerde de specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten reeds zijn omzetcijfers over het voorbije jaar. De doelstellingen voor de komende jaren werden twee weken terug op een analistenconferentie uit de doeken gedaan.

QUEST FOR GROWTH

- Gewone en buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering, 10 uur

RESILUX

- Het nettoverlies van petflessenproducent Resilux bedroeg vorig jaar 2,7 miljoen euro. Ten opzichte van 2005 is dit bijna een halvering. Toch blijft het verlies dubbel zo groot als algemeen verwacht. Analisten gingen uit van een verlies van 1,2 miljoen euro. De bedrijfskasstroom steeg 39,1 procent tot 16,4 miljoen euro. Ook hier blijft Resilux onder de verwachtingen van de analisten, die mikten op een stijging tot 17,2 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud