Advertentie

Euro tuimelt naar laagste peil in 2,5 jaar

De achtbaanrit van de Russische roebel eiste de voorbije week alle aandacht op, maar vrijwel geruisloos is ook de euro aan een - zij het veel minder spectaculaire -  tuimelperte bezig. De eenheidsmunt tikte vrijdag af op 1,2230 dollar, het laagste peil sinds midden 2012. 

De oorzaak is niet ver te zoeken: de gapende trans-Atlantische kloof in het rentebeleid. Nu de economie goed opveert en de arbeidsmarkt op de volle toeren draait zijn de Amerikaanse centraal bankiers begonnen met het pad te effenen naar een renteverhoging midden 2015.

Ze beloven daarbij ‘geduldig’ te zijn, maar toch is het contrast met de eurozone groot. Daar rekenen economen nu ten vroegste eind 2018 op een renteverhoging. Integendeel: de kans is groot dat de Europese Centrale Bank begin 2015 met extra stimulus komt en in bulk staatspapier gaat inkopen.

De Brusselse beurs heeft er overigens de beste vijfdaagse van het jaar op zitten, met een winst van 3,2 procent. Vrijdag vormde Bekaert wel een uitzondering, na de winstwaarschuwing bij een Chinese rivaal. De komende vijfdaagse belooft rustiger te worden, gelet op de ingekorte kerstweek. Bovendien doen veel grote beleggers de laatste paar weken van het jaar de boeken dicht, waardoor ook de handelsvolumes fors lichter uitvallen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud