Eurogroep over reddingsplan Spaanse banken

In Europa wordt vandaag vooral gekeken naar de vergadering van de eurogroep, waar het reddingsplan voor de Spaanse banken ter goedkeuring voorligt. Spanje kreeg donderdag nogmaals zijn staatspapier slechts tegen wurgrentes verkocht, de nood blijft erg hoog.

De eurogroep, de ministers van Financiën van de 17 eurolanden, keurt vandaag het reddingsplan voor de Spaanse benken goed. Dat is het enige urgente probleem op hun vergaderingstafel. Inmiddels groeien echter ook de zorgen over Griekenland, waarover steeds duidelijker wordt dat het grote achterstanden aan het oplopen is in zijn hervormgingsplannen.

Maar vandaag dus de finalisering van de steun voor de Spaanse banken. Over de inhoud van het kaderakkoord daarvoor werd tien dagen geleden een compromis gevonden. Het Duitse parlement keurde het Spaanse reddingsplan gisteren met grote meerderheid goed. De Finse parlementsleden stemmen vandaag nog, maar dat houdt de gezamenlijke beslissing niet meer tegen.

Spanje kan tot 100 miljard euro krijgen van de Europese noodfondsen EFSF en ESM om de banken te stutten. Dat geld wordt verdeeld via het Spaanse bankenfonds Frob. In de praktijk zal pas blijken hoeveel geld nodig is als de resultaten bekend zijn van de doorlichting van de individuele banken. De uitbetaling zal wellicht pas vanaf oktober gebeuren.

Zodra het ESM, het permanente Europese reddingsfonds van 500 miljard euro, is goedgekeurd, kunnen de Spaanse banken er zich rechtstreeks aan laven. Op die manier dikt die steun de Spaanse staatsschuld niet aan. Maar aan die rechtstreekse bankensteun zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo moet er eerst een effectief Europees bankentoezicht zijn door de Europese Centrale Bank, herhaalde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, gisteren stellig in de Bondsdag. Dat Europees bankentoezicht komt er  maar  op  zijn  vroegst  begin 2013.

Spanje mag die 100 miljard enkel gebruiken voor de banken. Als de rentedruk aanhoudt - gisteren zag het land zich nogmaals gedwongen wurgrentes te aanvaarden om zijn staatspapier geveil te krijgen - zal Spanje ­alsnog een écht steunprogramma moeten aanvragen. Maar Madrid houdt die boot af. Het Spaanse parlement keurde gisteren het besparingsplan van 65 miljard euro goed.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak gaat de meeste aandacht naar de halfjaarresultaten die Barco presenteert. De verwachtingen zijn daarbij minder hoog gespannen dan drie maanden terug. Toen had CEO Eric Van Zele zich enkele dagen eerder zeer ambitieus uitgelaten voor de middellange en lange termijn. Dat die ambities op de korte termijn verre van weerspiegeld werden in de eerstekwartaalcijfers, stelde de beleggers stevig teleur.

Sinds die eerstekwartaalcijfers ging het aandeel Barco inmiddels ruim een kwart lager.

Nu rekenen analisten op een omzetstijging met 2,7 procent, en een nettowinst rond 32,1 miljoen euro. Geen zwakke voorspellingen voor de cijfers van de voorbije maanden dus. Voor wat komt, zijn ze voorzichtig: de vraag is maar of klanten hun orders gezien de macro-economische omstandigheden niet meer gaan spreiden in de tijd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud