Advertentie
Advertentie

Eurogroep stopt Griekse geest (voorlopig) weer in de fles

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos kan weer naar Athene met een positief resultaat vanuit de eurogroep. ©AFP

Na een 6 uur durende vergadering heeft de eurogroep vrijdagavond het licht op groen gezet voor het nieuwe Griekse reddingsplan. Beleggers kunnen de Griekse zorgen dus weer even vergeten, en zich de komende week focussen op China en een rist bedrijfsresultaten.

De korte samenvatting van het jongste reddingsplan voor Griekenland is als volgt. De komende 3 jaar krijgt het land in totaal 86 miljard euro, waarvan 26 miljard meteen wordt vrijgemaakt. In ruil moet het land verschillende hervormingen doorvoeren, en vooral snel werk maken van de privatisering van verschillende overheidsactiva. Dat zou volgens het rekenwerk van de eurogroep al snel 50 miljard euro kunnen opleveren.

Van de door de Duitsers verafschuwde schuldherschikking kwam finaal niets in huis. Al blijft er wel een achterdeurtje op een kier staan. Een nominale schuldherschikking is uit den boze, maar als de nood het hoogst is, kunnen de looptijden van de huidige kredieten mogelijk wel verlengd worden. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble trok tevergeefs aan de mouw van IMF-topvrouw Christine Lagarde, maar die wilde zich enkel engageren om mee toezicht te houden op de uitvoering van het Griekse hervormingsprogramma. Dat bleek finaal voldoende om brombeer Schäuble over de streep te trekken.

Vanaf volgende week kunnen beleggers in Europa de blik dus weer elders richten. Al valt dat maandag wel wat tegen, met enkel het Japanse bbp en de handelsbalans van de eurozone op het programma. Later komt er wat meer vaart in de wereld. Zo zijn er onder meer resultaten van 's werelds grootste supermarktgroep Wal-Mart, HP en Delhaize-overnemer Ahold. Ook in Brussel komen er nog resultaten van onder meer Jensen, Euronav en Sipef.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud