Euronav en Melexis bijten spits af

Op Wall Street is de driemaandelijkse mallemolen al een tijdje aan de gang, maar op de Brusselse beurs komen woensdag Euronav en Melexis als eerste met volledige kwartaalresultaten.

De twee komen dus op dezelfde dag met cijfers, maar daar eindigt de gelijkenis meteen. De olietankerrederij Euronav heeft er een bijzonder zware periode opzitten met liefst elf opeenvolgende kwartalen verliescijfers. Maar over het eerste kwartaal acht analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities een nettowinst van 1,2 miljoen dollar mogelijk. Dat cijfer zou dan wel voor 2,2 miljoen dollar opgevijzeld zijn door een kapitaalwinst op de verkoop van de supertanker Ardenne Venture. Zijn collega Quirijn Mulder van ING houdt het bij 'hoogstens break even'.

Bij Melexis, daarentegen, ligt de lag erg hoog na een recordjaar 2013. En dus is het vooral uitkijken naar een becijferde prognose van de specialist in chips voor de autosector voor het volledig boekjaar 2014. Voor het eerste kwartaal mikt KBC Securities op een omzetgroei van goed 17 procent naar 72,7 miljoen. De analistenconsensus mikt op plus 21 procent naar 75 miljoen, waarmee de erg sterke groei van eind 2013 zou geëvenaard worden.

Op Wall Street staan nabeurs met Apple en Facebook twee kleppers op het menu. Bij Apple verwachten analisten een veeleer vlakke evolutie van omzet en nettowinst. Ook de prognose voor het lopende kwartaal zou - gelet op de lancering van de iPhone 6 in het najaar - eerder mak kunnen uitvallen. Maar er wordt vooral gekeken of CEO Tim Cook de beleggers in afwachting van nieuwe productlanceringen paait met extra miljarden inkoop van eigen aandelen.

Ook macro-economisch staat er flink wat op de agenda. Zo probeert Portugal voor het eerst in jaren weer tienjarig staatspapier aan beleggers te slijten. Lissabon hoopt 500 à 750 miljoen op te halen, meteen een belangrijke test om te zien of het land zonder de steunwieltjes van de Europese liquiditeitssteun kan overleven op de markten.

Voorts is het uitkijken of de escalerende crisis in de Oekraïne enige impact had op het ondernemersvertrouwen. Daarvoor zullen economen de invloedrijke polsslag voor de eurozone van onderzoeksbureau Markit, de PMI-index, onder de loupe nemen. De verwachting is dat de index in maart heel licht terugvalt, van 53,1 naar 53 punten. Maar zo'n cijfer is nog altijd consistent met een vrij degelijke economische groei.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud