Advertentie

Europa zet winstreeks in, Wall Street licht in het verlies

De Europese beurzen konden gisteren voor de tweede dag op rij met winst afsluiten. De Bel20 deed het daarbij beduidend beter dan de buurlanden, dankzij mooie winsten van onder meer InBev en Suez. Eerder op de dag was Tokio er niet in geslaagd om een vervolg te breien aan de winstsessie van dinsdag. Wall Street keek de hele dag uit naar de publicatie van het Beige Book van de Federal Reserve, dat uiteindelijk niets spectaculairs te bieden had, om dan met lichte verliezen de dag uit te gaan.

Vandaag wordt een drukke dag, met voorbeurs jaarresultaten van zwaargewichten Fortis en Suez. Ook Electrabel komt voorbeurs met resultaten, al is het vooral uitkijken naar de plannen van hoofdaandeelhouder Suez met de Belgische stroomproducent. Verder komen ook Sipef (voorbeurs), NPM (nabeurs), Solvac (nabeurs) en Systemat (nabeurs) met hun jaarresultaten.

Op macro-economisch vlak zijn er de rentebesluiten van de ECB en de Bank of England.

STEMMING

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 woensdag voor de tweede dag op rij met winst: plus 1,2 procent tot 4.301,19 punten. De index telde 15 stijgers tegenover 4 dalers.

Op de EUROPESE BEURZEN sloot de DJ Stoxx50 0,2 procent hoger op 3.626,07 punten. Er waren 34 stijgers en 15 dalers. 1 aandeel veranderde niet. De DJ Euro Stoxx50 steeg met 0,3 procent tot 4.021,97 punten, en de Euronext100 won 0,6 procent tot 951,59 punten. Onder de nationale beurzen deed Londen er 0,3 procent bij, net als Parijs en Frankfurt. In Amsterdam bedroeg de winst zelfs 0,8 procent.

In NEW YORK gingen de toonaangevende indices met kleine verliezen de dag uit. De Dow Jones eindigde 0,1% lager op 12.192,45 punten. De bredere S&P verloor 0,25% tot 1.391,97 punten, terwijl de Nasdaq 0,4% moest inleveren tot 2.374,64 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

SUEZ

ELECTRABEL

- Beide bedrijven komen voorbeurs met hun jaarresultaten. Electrabel stelde daarmee voor de tweede keer de publicatie van zijn jaarresultaten uit. Aanvankelijk moesten die dinsdag al bekendgemaakt worden.

- De Franse nutsgroep Suez zal donderdag voorbeurs een bedrijfskasstroom (ebitda) bekendmaken van 6.971 miljoen euro, een toename met 7 procent tegenover een jaar eerder. De nettowinst is in 2006 gestegen met 34 procent van 2.513 miljoen euro tot 3.366 miljoen euro, iets onder de winstverwachting van 3.500 miljoen euro van de nutsgroep. Dat blijkt uit een rondvraag van Tijd-Nieuwslijn bij zeven analisten.

- Suez maakt zich op om zijn energiedivisie te reorganiseren. Daarbij zou Suez-dochter Electrabel Tractebel opnieuw inlijven. Dat schrijft de krant Le Soir woensdag op basis van anonieme bronnen.

- De operatie zou een totale waarde van zo'n 15 a 20 miljard euro hebben.

- Als reden voor de herschikking geldt in de eerste plaats meer efficientie: alle energie-activiteiten worden op die manier gegroepeerd bij Electrabel, met een betere inzet van mensen en middelen tot gevolg.

FORTIS

- De bankverzekeraar Fortis komt voorbeurs met zijn jaarresultaten over 2006.

- Analisten verwachten een 11,3 procent hogere nettowinst van 4,386 miljard euro. De winst per aandeel zou uitkomen op 3,4 euro, 10,6 procent meer dan vorig jaar. De cijfers liggen volledig in lijn met de winstdoelstellingen die Fortis momenteel hanteert.

- Meer dan naar de jaarresultaten kijken analisten uit naar de toelichting die Fortis morgen zal geven bij zijn financiële doelstellingen voor de middellange termijn. Mogelijk trekt de groep haar doelstellingen voor de komende jaren lichtjes op, klinkt het bij analisten.

SIPEF

- De plantageholding Sipef publiceert voorbeurs zijn jaarresultaten.

- Twee analisten verwachten gemiddeld dat de plantageholding Sipef over 2006 een nettowinst zal bekendmaken van 15,3 miljoen euro. In 2005 bedroeg de nettowinst 11 miljoen euro.

NPM

- De investeringsmaatschappij NPM publiceert nabeurs haar jaarresultaten over 2006.

SOLVAC

- Solvac, de referentieaandeelhouder van Solvay, publiceert nabeurs zijn jaarresultaten.

SYSTEMAT

- De computerdienstengroep Systemat publiceert nabeurs haar jaarresultaten.

CFE

- De Belgische bouwgroep CFE, die voor bijna 47 procent in handen is van het Franse Vinci, heeft over 2006 goede resultaten geboekt. De nettowinst steeg met 59,6 procent tot 40,7 miljoen euro, wat meer is dan analisten gemiddeld hadden verwacht (38,3 miljoen euro). De stijging is ook groter dan de 30 tot 33 procent die CFE in maart 2006 had vooropgesteld.

- CFE stelt voor een brutodividend uit te keren van 16 euro per aandeel, dat is 52 procent meer dan de 10,50 euro over 2005. Voor 2007 stelt de groep een 'uitgebalanceerde groei van de omzet en het resultaat' in het vooruitzicht.

- CFE plant begin 2008 een splitsing van haar aandeel met een factor 10 tot 15.

ATENOR

- De drie hoofdaandeelhouders van Atenor, Sofinim, Alva en 3D, hebben hun belang in de vastgoedgroep en holding afgebouwd. De Luxemburgse investeringsmaatschappij Luxempart bouwde haar belang in Atenor dan weer verder uit, blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud