Europese beurzen beperken verliezen, Wall Street kiest goede richting

(tijd) De Europese beurzen sloten woensdag met verlies door de sterke euro en de vrees dat een slabakkende woningmarkt de rest van de Amerikaanse economie zal aantasten. Maar de indexverliezen bleven al bij al beperkt, wat te danken was aan de positieve opening van Wall Street. De winsten in New York waren vooral te danken aan overnamenieuws en -speculatie.

In de Verenigde Staten bleken de wekelijkse voorraden benzine woensdag voor de tweede week op rij gestegen. Dit stuurde de olieprijs in Londen 1,3 procent lager tot 75,44 dollar en in New York 0,3 procent lager tot 72,56 dollar.

Donderdag kunnen enkele macro-economische cijfers ons een betere kijk geven op de evolutie van de Amerikaanse economie. Om 14.30 uur zijn de handelscijfers gepland, evenals de wekelijkse werkloosheidscijfers. Eerder op de dag is er het Japanse rentebesluit (6 uur) en de industriele productie van de Europese Unie (11 uur).

Op het bedrijvenfront gaat de aandacht vooreerst naar Deceuninck. De producent van pvc-ramen komt om 8 uur met zijn tweedekwartaalrapport. Elders in Europa zijn er omzetcijfers van Alstom en Essilor en kwartaalcijfers van Suedzucker. In de VS komt de hotelgroep Marriott International met resultaten.

STEMMING

WALL STREET is woensdag hoger de dag uitgegaan. Na een vlakke start werd al vrij snel de stijgende lijn ingezet. Beleggers hielden zich aanvankelijk gedeisd na de forse dalingen van een dag eerder, maar overnamenieuws en -speculaties in de grondstoffensector deden de weegschaal naar de positieve kant doorslaan. De Dow Jones eindigde 0,6 procent hoger op 13.577,87 punten. De Nasdaq won 0,5 procent op 2.651,79 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500 een plus schreef van 0,6 procent op 1.518,76 punten.

De EUROPESE BEURZEN verloren woensdag voor de tweede dag op rij terrein. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt brachten de vrees voor een algemene economische verzwakking terug op de voorgrond. Dankzij een positieve start op Wall Street bleven de verliezen binnen de perken. De DJ Stoxx50 verloor 0,4 procent tot 3.924,08 punten, de DJ EuroStoxx50 eindigde 0,5 procent lager op 4.451,48 punten.

Op EURONEXT BRUSSEL kon de Bel20 woensdag het hoofd niet boven water houden. De Bel20 sloot op 4.588,51 punten, een verlies van 0,57 procent. Slechts 4 aandelen konden hoger sluiten. De overige 15 verloren terrein.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

DECEUNINCK

- De producent van kunststofraamsystemen Deceuninck maakt donderdag om 8 uur zijn omzetcijfer voor het tweede kwartaal vrij.

- Analisten verwachten gemiddeld een omzetgroei met 5,6 procent tot 182,2 miljoen euro in het tweede kwartaal. De halfjaaromzet zou daarmee uitkomen op 324,3 miljoen, 2,7 procent meer dan vorig jaar.

DE ROUCK GEOMATICS

- De cartografiespecialist De Rouck Geomatics gaat vanaf september samenwerken met het Duitse Mapsolute, dat gespecialiseerd is in cartografische toepassingen via internet. De Rouck rekent voor 2007 op een brutomarge van 15.000 euro en op 70.000 euro in 2008 door deze samenwerking.

FORTIS

- De bank-verzekeraar Fortis gaat voor 2 miljard euro aan 'voorwaardelijk inwisselbare obligatienota's' ophalen om zijn deel van het overnamebod op ABN AMRO te financieren. De effecten zullen bij een eventuele kapitaalverhoging worden omgezet in verplicht converteerbare obligaties.

- Analisten zien de maatregel van Fortis als een signaal dat de bankgroep nog steeds vertrouwen heeft in het bod op ABN AMRO. Samen met Royal Bank of Scotland en Santander biedt Fortis 63 miljard euro op ABN AMRO, een bod waarmee zij een overname door Barclays willen dwarsbomen.

KINEPOLIS

- Kinepolis kreeg tijdens het eerste halfjaar van 2007 10,7 miljoen bezoekers over de vloer. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar en onder de gemiddelde analistenverwachting van 10,95 miljoen.

- In het tweede kwartaal was de terugval zeer opvallend: -14 procent. Het matige filmaanbod tot midden mei en het warme weer, in het bijzonder in april, eisten hun tol, zegt Kinepolis. De blockbusters die in de tweede helft van het kwartaal in de zalen kwamen, volstonden niet om de achterstand in te lopen.

TRANSICS

- De specialist in oplossingen voor vlootbeheer heeft in Duitsland, Centraal-Europa en Ierland 14 nieuwe contracten in de wacht gesleept, voor meer dan 800 boordcomputers. De contracten vertegenwoordigen een omzet van ruim 2 miljoen euro.

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud