Europese beurzen boeken herstel, rally op Wall Street

(tijd) Zowel in Europa als in de Verenigde Staten vonden de beurzen woensdag weer de weg omhoog. De Europese beleggers putten moed uit enkele goede bedrijfsresultaten. In New York gingen koopjesjagers op pad na de forse daling van dinsdag. De Amerikaanse indexen sloten fors hoger.

Voor Euronext Brussel wordt het vandaag - net als morgen vrijdag - een helse resultatendag. Een twintigtal bedrijven hebben de publicatie van hun halfjaarresultaten aangekondigd. Daaronder grote kleppers als InBev, Suez en Dexia. Ook elders in Europa komen enkele zwaargewichten met resultaten: Carrefour, Credit Agricole, Essilor en Veolia Environnement in Frankrijk en Ahold in Nederland. In de Verenigde Staten is het uitkijken naar de tweedekwartaalresultaten van Dell.

Op macro-economisch vlak staat de Belgische inflatie op het programma, evenals Duitse en Franse werkloosheidscijfers. Het cijfer waar de markten het meest zitten op te wachten, is echter de Amerikaanse bbp-groei in het tweede kwartaal (14.30 uur).

De olieprijs ging woensdag fors hoger. De voorraden ruwe olie en benzine in de VS kenden in de afgelopen week een sterkere daling dan verwacht. Voor de laatste weken van het 'benzineseizoen' - het zomerseizoen waarin de Amerikanen op reis gaan - wordt dus een krappe markt voorspeld. De Brent-future steeg met 2,2 procent tot 72,13 dollar.

STEMMING

WALL STREET heeft zich woensdag vrijwel geheeld hersteld van de diepe verliezen van een dag eerder, toen beleggers wegvluchtten uit aandelen door zorgen over de Amerikaanse economie. Zwakke huizencijfers, een val in het Amerikaanse consumentenvertrouwen en twijfel over een naderende renteverlaging door de Fed waren toen de boosdoeners. De dalingen spoorden koopjesjagers aan weer in te stappen. Vooral technologieaandelen waren geliefd. Tot de grootste stijgers in de sector behoorden Apple, Intel en Seagate Technology. De Dow Jones won uiteindelijk 1,9% op 13.289,29 punten en de breed samengestelde S&P 500 steeg met 2,2% naar 1.463,76 punten. De technologiezware Nasdaq kreeg er 2,5% bij op 2.563,16 punten.

De EUROPESE BEURZEN schoten woensdag lager uit de startblokken, maar kozen nadien voorzichtig voor de weg omhoog. Enkele beter dan verwachte bedrijfsresultaten in onder andere de horecasector deden het sentiment omslaan. De hogere opening van Wall Street stutte het positieve sentiment bij beleggers. De DJ Stoxx50 sloot 0,5 procent hoger op 3.676,23 punten. De Eurostoxx50, de belangrijkste beursgraadmeter van de eurozone, deed er 0,6 procent bij tot 4.193,58 punten.

Na een zwakke start is EURONEXT BRUSSEL er woensdag uiteindelijk toch in geslaagd om hoger af te sluiten, nadat op de Europese aandelenmarkten de trend was gekeerd na betere kwartaalresultaten. De Bel20 werd vooral omhooggestuwd door kleppers als Suez en Umicore. Op de brede markt sprong vooral de klim van IBt in het oog. De Bel20 eindigde 0,6 procent hoger op 4.213,06 punten. De index telde 5 dalers en 14 stijgers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling:

BEFIMMO

- trading update derde kwartaal 2006/07 en publicatie intrinsieke waarde op 30 juni 2007, 17.45 uur

CFE

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

DEXIA

- halfjaarresultaten, 14 uur

- De bank-verzekeraar Dexia zal volgens vijf analisten geraadpleegd door Tijd-Nieuwslijn in het tweede kwartaal een 19,2 procent hogere onderliggende nettowinst boeken van 644,62 miljoen euro. Als eenmalige opbrengsten worden meegerekend kwam de nettowinst 20 procent hoger uit op 704,92 miljoen euro.

ELIA

- raad van bestuur over halfjaarresultaten 2007

HAMON

- halfjaarresultaten , 8.30 uur

- De producent van industriele koelsystemen Hamon heeft op 22 augustus in Saoedi-Arabie een joint venture opgericht, Hamon D'Hondt Middle East (HDHME), die zich zal bezighouden met de productie en verkoop van luchtkoelingssystemen in de Golfregio.

HOME INVEST BELGIUMA

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

INBEV

- tweedekwartaalresultaten, 7 uur

- Analisten verwachten dat InBev dover het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst zal rapporteren van 447 miljoen euro. Dat is 13,5 procent meer dan de 394 miljoen euro over het tweede kwartaal van 2006. De gemiddelde omzetverwachting bedraagt 3.666 miljoen euro en de prognose voor de bedrijfskasstroom (ebitda) staat op 1.188 miljoen euro.

JENSEN-GROUP

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

METRIS

- halfjaarresultaten, 7 uur

MIKO

- Miko, de specialist in koffieservice en kunststofverpakkingen, heeft over het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 3,52 miljoen euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is iets beter dan wat analiste Els Denys van KBC Securities verwachtte. De bedrijfswinst (ebit) steeg met 11,1 procent tot 4,75 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) nam toe met 4 procent tot 7,9 miljoen euro.

NPM

- geconsolideerde halfjaarresultaten, 17.45 uur

OMEGA PHARMA

- Omega Pharma, specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen, heeft over de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst gehaald van 47 miljoen euro, 14 procent meer dan een jaar terug. Arseus lijkt met een 16 procent hogere bedrijfswinst over het eerste halfjaar klaar voor zijn beursgang de komende maanden.

- De omzetverwachting voor dit jaar (omzet tussen 1.130 en 1.150 miljoen euro) blijft behouden.

ROULARTA

- halfjaarresultaten, 8 uur

- Hans Maertens, tot voor kort redactiedirecteur van de Krant van West-Vlaanderen, wordt vanaf maandag directeur van de Nederlandstalige magazines van Roularta. Amid Faljaoui is zijn evenbeeld voor de Franstalige magazines van de West-Vlaamse mediagroep. Dirk Vandekerckhove is de derde persoon die vanaf maandag een nieuwe functie opneemt. Hij wordt directeur lezersmarkt Belgie en is verantwoordelijk voor marketing, promotie, abonnementen en losse verkoop.

SPADEL

- halfjaarresultaten, nabeurs, 16.30 uur

TESSENDERLO

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

TEXAF

- halfjaarresultaten, nabeurs

TIGENIX

- halfjaarresultaten, 8.30 uur

U&I LEARNING

- halfjaarresultaten

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud