Europese beurzen herstellen, Wall Street kan net niet volgen

De Europese beurzen hebben maandag het herstel ingezet, nadat de beurzen voor het weekeinde wereldwijd in de ban van de kredietcrisis waren. Wall Street volgde aanvankelijk die tendens, zij het iets voorzichtiger. Aan het einde van de handelssessie dook het subprime-spook toch weer op, en gingen de indices met lichte verliezen de dag uit.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde gisteren, middels een eendaagse herfinancieringstender, in totaal voor 47,7 miljard euro aan liquiditeiten beschikbaar tegen gemiddeld 4,06% rente. De nieuwe lening vervangt de lening van vrijdag. Toen stelde de ECB 61 miljard euro ter beschikking, een lening die de banken vandaag moesten aflossen. Ook de Federal Reserve, de Bank of Japan en de Bank of Canada grepen opnieuw in. De ECB stelde dat de geldmarkt aan het normaliseren is en dat deze derde injectie de markt verder ondersteunt.

De Bel20 kon voor de eerste maal in drie dagen met winst afsluiten. De financials trokken de kar na een positief rapport van Morgan Stanley.

Op macro-economisch vlak is het vandaag uitkijken naar de cijfers over de industriele productie over de maand juni in de Europese Unie (11 uur). In de VS worden om 14.30 uur de producentenprijzen bekendgemaakt. Op bedrijfsvlak blijft het eerder kalm, al komen er enkele zwaargewichten in de VS met kwartaalresultaten, met name Applied Materials en Home Depot. In Europa is het uitkijken naar de halfjaarcijfers van de Zwitserse bank UBS.

STEMMING

WALL STREET kon het voorbeeld van de Europese beurzen niet volgen. De Dow Jones-index sloot nagenoeg onveranderd op 13.236,53 punten. De brede S&P 500 daalde 0,05% tot 1.452,92 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1% tot 2.542,24 punten.

De EUROPESE BEURZEN boekten alle mooie winsten. De DJStoxx50 klokte af met een winst van 2,5 procent op 3.722,10 punten. Eurostoxx50 klom 2,3 procent hoger tot 4.255,79 punten, terwijl Euronext100 2 procent won tot 985,21 punten. Ook nationaal vielen er enkel positieve cijfers te rapen. In Londen werd maar liefst 3 procent teruggewonnen, in Amsterdam en Parijs hielden ze het op 2,2 procent. Frankfurt steeg 1,8 procent.

Op EURONEXT BRUSSEL sloot de Bel20 op 4.185,19 punten, een winst van 88,99 punten of 2,17 procent. Slechts vier Bel20'ers konden niet profiteren van de positieve tendens op de beurs.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

MIKO

- De koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist Miko heeft over het eerste halfjaar van 2007 een omzet gehaald van 53,61 miljoen euro, een stijging met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

- De koffieservice-afdeling boekte een omzetgroei van 9 procent, onder meer dankzij de bijdrage van de in 2006 overgenomen sectorgenoten Leo Coffee in Duitsland en Collingwoods Coffee & Tea in het Verenigd Koninkrijk.

- Bij de kunststofverpakkingen beginnen de investeringen die vorig jaar gedaan werden, te renderen. Het resultaat is een aanzienlijke omzetgroei met 21 procent.

IPTE

- IPTE heeft over het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst van 2,8 miljoen euro geboekt. Daarmee doet de Genkse technologiegroep tien keer beter dan over dezelfde periode vorig jaar. Toen boekte IPTE een nettowinst van 277.000 euro.

- Het omzetcijfer voor het tweede kwartaal klokt af op 66,2 miljoen euro, 90 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2006. Dat is in grote mate te danken aan de overname van de bestukkingsactiviteiten van Barco, waarvan de resultaten sinds 1 januari van dit jaar in de boeken worden geschreven.

GIMV

- Bijzondere algemene vergadering, 10 uur

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud