Europese beurzen hoger door goede bedrijfsresultaten; Wall Street beleeft volatiele sessie

(tijd) De Europese beurzen gingen donderdag met mooie winsten de dag uit. De indexen werden ondersteund door goede bedrijfsresultaten. Beleggers leken ook meer en meer te geloven in een spoedige renteverlaging in de VS.

Net hierover rees in New York twijfel. De marktpartijen waren er voorzichtig in de aanloop naar de speech die Fed-voorzitter Bernanke vrijdag houdt. De toespraak van Bernanke, tijdens het jaarlijkse symposium van de Fed in Jackson Hole, Wyoming, wordt beschouwd als zijn belangrijkste optreden sinds hij het stokje overnam van voorganger Alan Greenspan. Beleggers hopen op hints dat het stelsel van centrale banken zijn terughoudendheid laat varen en de onrust op de financiele markten te lijf zal gaan met alsnog een renteverlaging. De Dow en de S&P500 sloten uiteindelijk licht lager, de Nasdaq bood beter weerstand.

Euronext Brussel werd aangevuurd door een resem bedrijfsresultaten en presteerde hierdoor beter dan de overige Europese beurzen. Vandaag komt een nieuwe golf van halfjaarcijfers over de Brusselse beurs gerold, maar Bel20'ers zijn daar niet bij. Op het programma staan onder meer Elia, Sipef en Van de Velde voorbeurs. Nabeurs komen Atenor, Bois Sauvage, Deficom, Fountain, IBA, Lotus Bakeries, Punch International, Punch Graphix en Punch Telematix, Resilux, Serviceflats, Sofina, Spector en Ter Beke.

Ook elders in Europa staan nog belangrijke halfjaarrapporteringen op het programma, vooral in Frankrijk. Daar komen Bouygues, EDF, L'Oreal, PPR en Vivendi met resultaten. In Duitsland is het de beurt aan Karstadt Quelle.

Op macro-economisch vlak zijn er om 11 uur belangrijke Europese cijfers: het producenten- en consumentenvertrouwen, de index van de consumptieprijzen en de werkloosheid. In de VS zijn er data over de privéconsumptie in het tweede kwartaal om 14.30 uur, om 15.45 uur gevolgd door Chicago-index van de aankoopdirecteurs en om 16 uur door het Michigan-consumentenvertrouwen.

STEMMING

WALL STREET is donderdag, na een volatiele handelsdag, overwegend lager gesloten. Er heerste een nerveuze stemming, in aanloop naar een toespraak die centralebankpresident Ben Bernanke vrijdag zal geven. Technologieaandelen wisten zich ternauwernood te onttrekken aan het negatieve sentiment. De Dow Jones eindigde 0,4% lager op 13.238,73 punten, terwijl de breed samengestelde S&P500 0,4% moest inleveren op 1.457,64 punten. De technologiezware Nasdaq sloot 0,1% hoger op 2.565,30 punten.

Betere halfjaarresultaten en toenemende hoop op een renteverlaging in de Verenigde Staten hebben de EUROPESE BEURZEN donderdag mooie winsten opgeleverd. De DJ Stoxx50 sloot 1,1 procent hoger op 3.716,65 punten, terwijl de DJ EuroStoxx50 een winst van 1,3 procent boekte op 4.246,12 punten. De EuroNext100 steeg met 1,4 procent tot 993,11 punten. Londen en Parijs veerden 1,3 procent op. Frankfurt eindigde 1,1 procent hoger en Amsterdam klokte af met een winst van 1,4 procent.

Op EURONEXT BRUSSEL ging de Bel20 donderdag fors hoger na de resem goede halfjaarresultaten. Brussel deed daarmee beter dan de andere Europese beurzen. Bedrijven die sterke cijfers voorlegden, werden unaniem enthousiast hoger gestuurd. Binnen de Brusselse sterindex was Omega Pharma de absolute hoogvlieger. Ook InBev en Suez deden het goed. Op de brede markt waren Hamon en Option de uitschieters. De Bel20 won 2,2 procent tot 4.304,96 punten. De index telde 18 stijgers, enkel UCB verloor terrein.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

ALFACAM

- Het Lintse televisiedienstenbedrijf Alfacam heeft twee nieuwe contracten binnengehaald. Het gaat om de HD-opnames (high definition) van de topmatchen in de Braziliaanse voetbalcompetitie en het wereldkampioenschap judo dat in september plaatsvindt in Rio de Janeiro. De twee deals zijn samen goed voor 600.000 euro.

ASCENCIO

- De vastgoedbevak Ascencio, gespecialiseerd in winkelvastgoed, voert onderhandelingen voor de overname van 2 vastgoedportefeuilles met een gezamenlijke waarde van 80 miljoen euro. Indien de gesprekken tot een goed einde komen, groeit de bevak met 40 procent.

ATENOR

- halfjaarresultaten , 17.45 uur

BEFIMMO

- De vastgoedbevak Befimmo boekte over de eerste negen maanden van het boekjaar 2006/2007 (eindigend op 30 september) een huuromzet van 77 miljoen euro. Dat is goed twintig miljoen meer dan een jaar terug. Per aandeel kwam het netto courante resultaat uit op 6,82 euro per aandeel, tegen 4,91 euro een jaar terug.

BOIS SAUVAGE

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

CFE

- De bouwgroep CFE heeft over de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst behaald van 35 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van de nettowinst over het eerste halfjaar van 2006 (16,4 miljoen euro). De forse stijging is vooral te danken aan baggerdochter DEME en aan de verkoop van enkele vastgoedprojecten.

- Voor de tweede jaarhelft is CFE voorzichtiger, maar over het hele jaar wordt niettemin een 'gevoelig hoger' resultaat dan over 2006 voorspeld.

- In het vierde kwartaal moeten de aandeelhouders zich uitspreken over de splitsing van het aandeel in twintig.

CMB

- De scheepvaartgroep CMB heeft over het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 149,3 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van de 68 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2006. Dat blijkt uit het persbericht over de definitieve halfjaarcijfers.

- Het winstcijfer van 149,3 miljoen euro is nog iets hoger dan het voorlopige cijfer van 148,2 miljoen euro dat op 26 juli was gemeld. De forse winststijging is te danken aan de zeer sterke spotmarkttarieven voor drogebulkschepen in het eerste halfjaar en aan aanzienlijke meerwaarden op de verkoop van drie schepen.

DEFICOM

- halfjaarresultaten, 16.30 uur

DEXIA

- De Belgisch-Franse bank-verzekeraar Dexia heeft in het tweede kwartaal van 2007 een onderliggende nettowinst, de winst dus zonder eenmalige opbrengsten, geboekt van 661 miljoen euro. Dat is 18,6 procent meer dan vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht.

ELIA

- halfjaarresultaten 2007, 8 uur

FOUNTAIN

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

IBA

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

- IBA heeft een nieuw protontherapiecontract in de wacht gesleept met een waarde van 50 miljoen dollar. IBA heeft met het Amerikaanse ProCure Treatment Centers (PTC) een intentieovereenkomst. Het defintieve contract zal vermoedelijk in het vierde kwartaal van 2007 getekend worden.

JENSEN-GROUP

- Jensen-Group, de producent van industriële wasmachines, realiseerde in het eerste semester van 2007 een omzet van 106,5 miljoen euro. Dat is 23,6 procent meer dan in dezelfde periode van 2006. Voor het hele boekjaar verwacht Jensen-Group een omzet van 'rond de 200 miljoen euro'.

KBC ANCORA

- jaarresultaten 2006/2007, 16.30 uur

LOTUS BAKERIES

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

NORD-SUMATRA

- De groep Bollore brengt, samen met Bollore Participations, Compagnie du Cambodge en Financiere du Champ de Mars, een openbaar overnamebod uit op de aandelen Nord-Sumatra Investissements (NSI) die zij nog niet in handen hebben. Het bod bedraagt 545 euro per aandeel.

NPM

- NPM, de investeringmaatschappij van miljardair Albert Frère, heeft in de eerste helft van het jaar een 48 procent lagere nettowinst geboekt van 238,2 miljoen euro, of 2,14 euro per aandeel. Die forse terugval is vooral te wijten aan het feit dat de cijfers van dezelfde periode vorig jaar werden opgekrikt door de meerwaarden die werden geboekt op de verkoop van het belang in de mediagroep Bertelsmann.

PUNCH GRAPHIX

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

PUNCH INTERNATIONAL

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

PUNCH TELEMATIX

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

RESILUX

- halfjaarresultaten , 17.45 uur

SERVICEFLATS INVEST

- halfjaarresultaten

SIOEN

- Sioen, de producent van technisch textiel, heeft in de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst neergezet van 12,1 miljoen euro. Dat is 31,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 11 miljoen euro.

- Een concrete vooruitblik voor het hele boekjaar geeft Sioen niet. Wel meldt de groep dat de groeitrend zich zal blijven doorzetten.

SIPEF

- halfjaarresultaten, 8 uur

SOFINA

- halfjaarresultaten, nabeurs

SPADEL

- Na de slechte zomermaanden verwacht Spadel dat het verkoopvolume over heel 2007 licht lager zal uitkomen dan over 2006. Ook de bedrijfswinst zal lager zijn dan in 2006.

- De water- en frisdrankengroep Spadel heeft over de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst geboekt van 12,2 miljoen euro. Dat is 71,9 procent meer dan de 7,1 miljoen euro uit de eerste jaarhelft van 2006.

SPECTOR

- halfjaarresultaten, 17.45 uur

TER BEKE

- halfjaarresultaten, nabeurs, 17.45 uur

TESSENDERLO

- De chemiegroep Tessenderlo trekt zijn winstprognoses voor 2007 op na een verrassend sterk tweede kwartaal. Het management rekent nu op zo'n 75 procent meer recurrente bedrijfswinst (rebit) in vergelijking met 2006. Eerder ging het uit van 50 procent groei.

- De recurrente bedrijfswinst, exclusief herstructureringskosten, verdubbelde in het tweede kwartaal ruim tot 42 miljoen euro hoewel het management eerder aangaf dat dat cijfer lager zou liggen dan de 35 miljoen euro van tijdens de eerste drie maanden.

TEXAF

- De holding Texaf, die belangen in Congo beheert, realiseerde over de eerste helft van 2007 een nettowinst van 0,81 miljoen euro of 2,53 euro per aandeel. Dat is een stijging met 16,6 procent in vergelijking met de 0,69 miljoen euro of 2,17 euro per aandeel een jaar eerder.

THINK-MEDIA

- Over de eerste zes maanden van 2007 is de nettowinst van de mediagroep Think-Media met 55 procent gestegen tot 1,35 miljoen euro. De nettowinst per aandeel steeg eveneens: van 0,32 euro per aandeel in 2006, tot 0,49 euro per aandeel over de eerste zes maanden van 2007.

VAN DE VELDE

- halfjaarresultaten, 8 uur

Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud