Europese beurzen lager, Wall Street eindigt vlak

(tijd) - De Europese beurzen gingen donderdag achteruit. De financials hadden zwaar te lijden onder de tegenvallende resultaten van Bank of America. De bezorgdheid over de impact van de risicohypotheken in de VS stak weer de kop op. In Brussel woog ook de omzet- en winstwaarschuwing van Agfa-Gevaert op het sentiment. De Mortselse beursgroep verloor in één handelsdag meer dan een vijfde van haar waarde.

Zoals te verwachten was, woog Bank of America ook op Wall Street. De beleggers vrezen dat de malaise in de financiele sector nog enige tijd zal aanhouden. De indexen in New York sloten uiteindelijk vlak, waarbij enkel de Nasdaq een kleine plus liet zien.

De olieprijs steeg donderdag zowel in Londen als in New York tot nieuwe recordhoogtes. De spanning rond Noord-Irak houdt in zekere zin aan, maar de nieuwe stijging was vooral te wijten aan de verdere verzwakking van de dollar tegenover de euro. Tengevolge van flauwe macro-cijfers en zwakke bedrijfsresultaten neemt de kans toe dat de Federal Reserve de rente in de VS verder gaat verlagen. Beleggen in dollar wordt hierdoor minder interessant, terwijl de aantrekkingskracht van grondstoffen toeneemt. De olieprijs steeg in Londen met 1,8 procent tot 84,60 dollar. In New York kwam er 2,4 procent bij tot 89,47 dollar.

In Brussel is het vrijdag uitkijken naar de koersreactie van Omega Pharma. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten verlaagde donderdag nabeurs zijn omzetverwachting voor 2007. Op de agenda staan voorts de kwartaalcijfers van Global Graphics. Bij Deceuninck is een BAV gepland.

Qua macrocijfers blijft het vrij rustig: producentenprijzen in Duitsland (8 uur) en een voorlopig cijfer voor de economische groei in het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal (10.30 uur).

In de VS komen wel enkele grote bedrijven met derdekwartaalcijfers: 3M, Caterpillar, Harley-Davidson, Honeywelle en Xerox.

STEMMING

In NEW YORK sloten de belangrijkste graadmeters donderdag nagenoeg vlak. De stemming stond tijdens de sessie onder druk door tegenvallende resultaten van Bank of America. Ook een hardere stijging van het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering hield beleggers bezig. Op de slotbel noteerde de Dow Jones-index een kleine min van 0,02% op 13.889,20 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1% tot 1.539,97 punten. Opvallend was de plus van schermenbeurs Nasdaq, die 0,2% hoger sloot op 2.779,31 punten.

De aandelenbeurzen in EUROPA sloten donderdag met verlies. Toen kort na de middag Bank of America zijn tegenvallende derdekwartaalcijfers wereldkundig maakte, kozen de indexen resoluut voor de weg naar beneden. De Amerikaanse bank haalde de prognoses niet, wat de kredietproblemen opnieuw onder de aandacht bracht. De financials kregen dan ook de zwaarste klappen. Ook energiewaarden hadden het moeilijk na afwijzende analistenrapporten. Daardoor werden de sterke cijfers van de Finse gsm-producent Nokia en het nieuws uit de fusie- en overnamewereld overschaduwd. De DJ Stoxx50 ging 0,8 procent achteruit en sloot op 3.848,14 punten. De EuroStoxx50 leverde 0,5 procent in tot 4.420,38 punten. Onder de nationale beurzen verloor de Londense FTSE100 1 procent. Parijs ging 0,9 procent in het rood, in Frankfurt bedroeg het verlies 0,8 procent. Amsterdam liet 0,5 procent liggen.

EURONEXT BRUSSEL volgde donderdag de andere Europese beurzen lager nadat Bank of America teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte tengevolge van de verliezen op de hypotheekleningen. Agfa-Gevaert werd door de beleggers bijzonder zwaar afgestraft na de winst- en omzetwaarschuwing van woensdagavond. Het vertrouwen in het Mortselse bedrijf is meer dan ooit zoek. Het slechte nieuws bij Agfa woog ook op het sentiment en zette aan tot winstnemingen. De Bel20 zakte 1,1 procent tot 4.457,78 punten. De korf telde slechts 4 stijgers voor 15 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen donderdag nabeurs met nieuws of staan vrijdag in de belangstelling:

ARSEUS

- Arseus, de b2b-afdeling van Omega Pharma die de afgelopen maand apart naar de beurs is gebracht, verhoogt de omzetverwachting voor 2007. De groep gaat uit van een groei van 8 procent tegenover 2006, waar ze eerder had gerekend op 6 procent. Dat betekent een omzet van 300 miljoen euro.

- Arseus heeft het derde kwartaal van 2007 afgesloten met een geconsolideerde omzet van 68,4 miljoen euro. Dat is een stijging van 11 procent. De groei was voor 7 procent organisch.

BELGACOM

- De raad van bestuur van Belgacom heeft donderdag beslist 400 miljoen euro naar zijn aandeelhouders te laten vloeien. Het gaat om een interimdividend van 170 miljoen euro en een inkoop van eigen aandelen voor 230 miljoen euro.

- Het interimdividend wordt uitgekeerd op 6 december. Op basis van het aantal uitstaande aandelen van ruim 338 miljoen aandelen bedraagt het interimdividend per aandeel 0,5 euro.

GLOBAL GRAPHICS

- Global Graphics, de producent van grafische software, boekte volgens het gemiddelde van twee analisten in het derde kwartaal een nettowinst van 0,8 miljoen euro, tegen 0,1 miljoen in dezelfde periode in 2006. Het bedrijf maakt zijn resultaten vrijdag voorbeurs bekend.

HENEX

- Union Financiere Boel en andere investeringsfondsen die in onderling overleg handelen, hebben een belang van 50,4 procent in Henex. Dat blijkt uit een participatiemelding. Onlangs smolten de holdings Moustier-sur-Sambre en Henex, twee controlvehikels boven Sofina, samen.

OMEGA PHARMA

- Omega Pharma verlaagt zijn omzetdoelstellingen voor 2007. Het bedrijf rekent nog op 780 tot 800 miljoen euro omzet, zo'n 6 procent minder dan de eerdere richtlijn van 830 a 850 miljoen euro omzet. 'De slechte zomer en de groeivertraging van generieken in Belgie kosten ons 35 miljoen euro omzet', aldus een persbericht.

- De langetermijndoelstelling van 1 miljard euro omzet in 2010 en daarbij een ebitdamarge van 20 procent blijft overeind.

PUNCH GRAPHIX

- Bij Punch Graphix vervangt Wim Deblauwe vanaf 1 januari 2008 Ben Van Assche als gedelegeerd bestuurder. Dat meldde de grafische dochter van de technologiegroep Punch International in een persbericht.

QUEST FOR GROWTH

- De privak Quest for Growth (QfG) kijkt tevreden terug op het derde kwartaal. In een beursklimaat dat gekenmerkt werd door de hypotheek- en vastgoedcrisis wist het investeringsfonds de schade te beperken dankzij de indekking van de deviezenriscio's en de aankoop van putopties. Het nettoresultaat kleurde over de periode juli-september voor 2,1 miljoen euro rood, goed voor een verlies van 0,18 euro per aandeel.

TELENET

- Het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global, de hoofdaandeelhouder van Telenet, heeft op 24 september bijna 5,3 aandelen in het Vlaamse kabelbedrijf bijgekocht. Daardoor stijgt het belang van Liberty van 46,3 tot 51,1 procent. Dat blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel.

Koen Lambrecht

koen.lambrecht@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud