Eurozone officieel in nieuwe recessie?

Zit de eurozone opnieuw officieel in een recessie? Om 11 uur kennen we het antwoord. Economen verwachten dat het bbp in de eurozone in het derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen is. De tweede krimp op rij wat technisch gezien een recessie zou betekenen.

Tussen 7u30 en 11 uur krijgen we een heuse bbp-marathon en publiceren de verschillende eurolanden reeds hun individuele groei- of krimpcijfers. Voor Duitsland mikken economen bijvoorbeeld op 0,1 procent groei. In Zuid-Europa kleuren de cijfers zonder twijfel diep rood als gevolg van de zware besparingsmaatregelen van de overheden. Gisteren kwamen trouwens in heel Europa werknemers. Vooral in landen als Spanje, Portugal en Griekenland protesteerde de bevolking tegen de economische malaise en de torenhoge werkloosheid.

Gisteravond sloot de Dow Jones met 1,5 procent verlies als gevolg van de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en de toenemende bezorgdheid over de zogeheten fiscal cliff in de VS. Tijdens zijn eerste persconferentie na zijn herverkiezing behandelde Barack Obama het thema, maar uit zijn woorden bleek dat dat er nog niet meteen een akkoord in het Congres verwacht moet worden.

In de VS sijpelen deze namiddag rapporten binnen over de stand van zaken in de verwerkende industrie in de regio New York en Philadelphia. De indexen zijn samengesteld op basis van ondernemersenquêtes. De enquêtes worden telkens op de eerste dag van de maand verstuurd. De indexen voor november houden dus nog geen rekening met de uitslag van de presidentsverkiezingen en de groeiende bezorgdheid over de fiscal cliff.

Op Euronext Brussel doen tal van bedrijven hun boekje open over het derde kwartaal. Onder andere EVS, Tessenderlo Group en Ackermans & van Haaren publiceren een kwartaalrapport.

Woensdagavond raakte al bekend dat Duvel Moortgat zijn winstdoelstellingen voor 2012 naar beneden bijstelt. Het bedrijf rekent voor 2012 niet langer op winstgroei maar op een stabiele winst.

UCB meldde alweer een succes voor zijn medicijn Cimzia. Uit een grootschalige studie is gebleken dat Cimzia ook werkt bij psoriasispatiënten. Hoe meer toepassingen voor Cimzia, hoe groter de kans dat het medicijn de beoogde piekverkopen van 1,5 miljard dollar zal halen.

In de VS publiceren deze namiddag Wal-Mart en Target, twee reuzen in de Amerikaanse retailsector, hun kwartaalcijfers. Beleggers zullen ook oog hebben hoe die twee de komende weken - met Thanksgiving en Black Friday als topdagen - tegemoet zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud