Advertentie

Even weer aandacht voor de eurocrisis

Het seizoen van de jaarresultaten trekt zich langzaam op gang. Maar donderdag verschuift de aandacht weer even naar het macro-economische plaatje, en meer bepaald de eurocrisis. De ECB maakt donderdagnamiddag zijn rentebesluit bekend.

Niet dat er van dat rentebesluit zelf vuurwerk moet verwacht worden. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft momenteel geen keuze om de minimumrente te handhaven. De recentste cijfers over de Europese economie bewijzen dat de crisis verre van achter de rug is, en zich steeds nadrukkelijker begint te manifesteren in de reële economie, zoals op de arbeidsmarkt. Het is vooral uitkijken naar hoe Monti die economische toestand zelf inschat in zijn begeleidend commentaar.

Toch gloort er weer wat optimisme op de beursvloeren. Beleggers stelden in het begin van de week wat winsten veilig. Ze vroegen zich af of de nieuwjaarsrally niet te voorbarig was. De jaarcijfers van Alcoa spraken dat alvast tegen. Het bedrijf boekte een beter dan verwachte omzet, en toont zich wat optimistischer over de marktomstandigheden voor 2013.

Ook in Brussel doken er, erg onverwacht, beter dan verwachte jaarcijfers op. Kabelbedrijf Telenet publiceerde niet-geauditeerde resultaten, en die overtroffen op bepaalde punten zelfs de vorig jaar verhoogde prognoses. Telenet loste de cijfers op vraag van beurswaakhond FSMA. Die wil dat beleggers maximaal geïnformeerd zijn over de situatie bij het bedrijf, nu er een overnamebod loopt van hoofdaandeelhouder Liberty Global. Steeds meer aandeelhouders verzetten zich echter tegen dat bod, waardoor de kans dat Telenet aan de huidige voorwaarden van de beurs verdwijnt, nihil is geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud