Exmar en Athene ontketend

(tijd) - In Brussel nam de Bel20 wat gas terug na de glansprestatie van donderdag. Toen sloot de sterindex op het hoogste peil in anderhalf jaar. Beleggers stuurden de graadmeter met een verlies van 0,6 procent opnieuw wat weg van de grens van de 2.700 punten. Met amper 4 stijgers, klokte de Bel20 de week af op 2656,93 punten. Exmar was de ster van de dag nadat de topman van de gastankerrederij verklaarde dat hij met verschillende partijen onderhandelt over het olieproductieplatform Opti-Ex.

In Athene waren de markten ontketend. De ASE20 sprong meer dan 4 procent hoger. Beleggers reageerden er op het Europese akkoord over steun aan Griekenland. Alpha Bank ging met 9,6 procent winst de dag uit.

Wall Street ging met weinig animo de week uit. De eerste helft van de sessie ging gepaard met indexwinsten tot 0,6 procent dankzij de Europese oplossing voor het Griekse probleem, een beter dan verwacht Amerikaans consumentenvertrouwen en overnamespeculatie.
De winsten verdampten echter toen het bericht kwam dat een Zuid-Koreaans marineschip was gezonken in de Gele Zee, in de buurt van aartsrivaal Zuid-Korea. Omdat de oorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, vreesde de markt voor oplopende spanning tussen de twee landen.

MAANDAG

Vandaag staan op het programma:
- Duitse inflatie maart
- Ondernemersvertrouwen en consumentenvertrouwen eurozone maart (11u)
- VS: Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie februari (14u30) en de inflatie februari (14u30)

STEMMING

WALL STREET: De Dow Jones sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 10.850,36 punten. De S&P500 won eveneens 0,1 procent en de Nasdaq maakte de omgekeerde beweging (-0,1%).

EUROPA: De EuroStoxx50 eindigde 0,2 procent lager op 2.940,94 punten. De bredere Stoxx600 trok zich terug van het hoogste peil in anderhalf jaar, met een verlies van 0,6 procent.

BRUSSEL: Beleggers stuurden de graadmeter met een verlies van 0,6 procent opnieuw wat weg van de grens van de 2.700 punten. Met amper 4 stijgers, klokte de Bel20 de week af op 2656,93 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen vrijdag nabeurs met nieuws of staan maandag in de schijnwerpers:

MOURY CONSTRUCT
- De Waalse bouwgroep Moury Construct boekte over 2009 een nettowinst van 4,66 miljoen euro of 11,76 euro per aandeel. Dat is een daling met 28,5 procent in vergelijking met het recordresultaat van 6,52 miljoen euro of 16,44 euro per aandeel over 2008. Moury trekt het dividend met 5 procent op, naar 5,39 euro bruto.

OMEGA PHARMA
- Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi, en Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, worden voorgedragen als nieuwe leden van de Raad van Bestuur bij Omega Pharma.

RHJ International
- BAV (15u)

ROSIER
- De Waalse meststoffenfabrikant Rosier heeft een heel moeilijk 2009 achter de rug. De omzet werd meer dan gehalveerd en het bedrijfsresultaat dook 10 miljoen onder nul. De vooruitzichten voor 2010 zijn gunstiger. Rosier keert een nettodividend van 4,5 euro per aandeel uit.

SOFINA
- De Boël-holding Sofina heeft in 2009 de nettowinst fors zien opveren, met dank aan het herstel op de beurzen. In 2008 viel de nettowinst van Sofina nog terug met een derde als gevolg van de omgekeerde beweging op de aandelenmarkten. De holding trekt het dividend met 6,5 procent op. Vooruitzichten voor 2010 worden niet gegeven.
- Sofina meldt verder dat het 8 procent heeft gekocht in de moeder van het Franse Oberthur Technologies, een producent van veiligheidstechnologie. De belangrijkste toepassingen zijn het ontwerp en de fabricage van kredietkaarten, kaarten voor mobiele telefonie en beveiligde of identiteitsdocumenten alsmede fiduciair drukwerk (het drukken van bankbiljetten).

UMICORE
- De familie Leysen heeft via de holding Tradicor 50.000 aandelen van de materiaaltechnologiegroep Umicore verkocht voor 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de insidertransacties bij de beurswaakhond CBFA.

SR