Facebook: 950 miljoen gebruikers, nul vrienden

(tijd) - Na weerom een gezapige zomersrally tikte Wall Street donderdag op het hoogste peil in vier maanden af. Sinds het dieptepunt op 1 juni won Wall Street meer dan 10 procent. In Europa won de Euro Stoxx50 over die periode zelfs 19 procent, de Spaanse IBEX-index schreef zelfs 22 procent bij.

Op 1 juni kregen beleggers massa's tegenvallende economische indicatoren uit Europa, China en de VS over zich heen en leek Griekenland bij de 'herverkiezing' af te stevenen op een overwinning van het linkse Syriza en een chaotische eurozone-exit. Dat laatste scenario is tot nader order afgewend en Grieks premier Samaris mag volgende week op visite in Parijs en Berlijn wat clementie proberen vragen.

Bovendien vertrouwen beleggers er op dat centraal bankiers nog maar eens een extra rondje stimulus klaarstomen. De zomerrally versnelde nog toen ECB-vooorzitter Mario Draghi op 26 juli beloofde 'al het nodige' te zullen doen om de euro te stutten. En in de VS is de kans reëel dat Fed-voorzitter Ben Bernanke op 31 augustus vanuit Jackson Holle een derde rondje geldcreatie in het vooruitzicht stelt.

De zomerrally is vrij breed gedragen, luttele aandelen blijven op de pechstrook. De grootste dissonant is Facebook. Beleggers hadden al hun buik vol van de veel te duur naar de beurs gebrachte socialenetwerksite, het vooruitzicht van een zondvloed van nieuwe aandelen deed beleggers helemaal van boord springen.

Facebook mag dan wel 950 miljoen gebruikers tellen, op Wall Street telt de groep geen vrienden meer nu iedereen lijkt te beseffen dat Facebook nooit voldoende inkomsten uit dat leger gebruikers zal kunnen persen om de intekenprijs van 38 dollar te verantwoorden. Sinds de beursgang op 17 mei is het aandeel dan ook nagenoeg gehalveerd.

In Brussel koppelt de Bel20 zijn karretje aan de gezapige 'campinghausse' deze zomer. De Bel20 noteert 9 procent boven het peil van begin juni. De eerste golf halfjaarresultaten kon de hausse niet doorkruisen, veeleer integendeel. Volgende week komt de tweede golf goed en wel op gang.

De plantageholding geeft vrijdag voorbeurs alvast een voorproefje. Al zijn de verwachtingen na het topjaar 2011 niet hoog gespannen: lagere palmolie- en rubberprijzen zullen volgens analisten de bedrijfswinst over de eerste jaarhelft zo'n kwart lager doen uitkomen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud