Advertentie

Fagron blikt terug op tumultueus 2016

Fagron, de leverancier van ingrediënten voor apothekers, komt dinsdagochtend met zijn jaarresultaten voor 2016. 'De turbulente tijden voor Fagron zijn voorbij, maar er is nog werk aan de winkel', schrijft beurshuis Degroof Petercam in een vooruitblik.

Fagron kroop vorig jaar door het oog van de naald. Dankzij een broodnodige kapitaalinjectie is het bedrijf in rustiger vaarwater terecht gekomen. 'Maar het herstel is nog fragiel', aldus de analisten van Degroof Petercam. Ze verwachten dat Fagron vorig jaar 89 miljoen euro recurrente bedrijfskasstroom boekte. Dat zou 16 procent minder zijn dan het jaar voordien, maar wel binnen de verwachtingsvork die het management zelf opstelde (85-95 miljoen euro).

De omzetgroei (organisch, exclusief overnames) stokte vermoedelijk. Analisten mikken gemiddeld op 425 miljoen euro jaaromzet. In Europa en Brazilië presteerde het bedrijf naar verwachting goed, maar in de VS blijft het spartelen na de wijzigingen in de terugbetalingsregels voor magistrale apothekersbereidingen.

Het nettoresultaat zal mogelijk opnieuw beïnvloed worden door afschrijvingen van goodwill op Amerikaanse overnames. Fagron schreef vorig jaar al 225 miljoen euro lucht uit de balans, maar Degroof Petercam denkt dat daar nu nog eens een paar tientallen miljoenen bij zal komen.

Voor 2017 ziet het plaatje er anders uit. Dit jaar draait alles - of toch veel - rond Wichita, waar Fagron een fabriek voor steriele bereidingen bouwde. Daarin zal Fagron in opdracht van ziekenhuizen bijvoorbeeld gevulde injectiespuiten en morfinecassettes klaarmaken. Die fabriek zou dit jaar op kruissnelheid moeten komen. CEO Hans Stols verwacht op termijn 100 miljoen dollar omzet te draaien in dat marktsegment in de VS.

Fagron rekent op de fabriek in Wichita om de cashflow op te krikken. In 2017 moet het bedrijf 285 miljoen euro schulden aflossen. Daarvoor haalde het vorig jaar 220 miljoen euro op via een kapitaalronde, maar het verschil moet gedekt worden door de cash uit de operationele activiteiten.

Degroof Petercam schat dat de verhouding tussen nettoschulden en recurrente bedrijfskasstroom eind vorig jaar uitkwam op 3,25, maar die ratio moet verder omlaag om de afspraken met de schuldeisers na te komen. Het beurshuis verwacht dat dat een aanzienlijke boost zal geven aan het nettoresultaat de komende jaren en voorspelt een daling van de rentelasten van 25 miljoen euro in 2016 tot 13 miljoen euro in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud