Fed duwt Wall Street hoger

(tijd) Wall Street sloot dinsdag met winst. De markt keek de hele dag uit naar het rentebesluit en het bijbehorende commentaar van de Federal Reserve, en het was die bekendmaking die de indexen in beweging bracht. De Dow en co doken aanvankelijk onder nul, maar veerden in het laatste deel van de handelssessie opnieuw op. De boodschap van de Fed dat de crisis op de hypotheekmarkt de economie niet zal aantasten, overtuigde de beleggers. De rente blijft ongewijzigd op 5,25 procent, maar de Fed blijft op zijn hoede voor het inflatiegevaar.

Op de aandelenmarkten in Europa was de stemming dinsdag positief. De winsten waren aanzienlijk, met dank aan de financials die het maandag nog zwaar te verduren hadden. De indexen sloten voor het rapport van de Fed gepresenteerd werd, en werden aangevuurd door de hoop op een nieuwe renteverlaging in de VS als reactie op de huidige kredietcrisis. Het Duitse beurshuis Dresdner Kleinwort zette het sentiment in met een optimistisch rapport voor de financiele sector.

Brussel bleef niet achter. De winst was afgetekend, en vooral Dexia liet zich opmerken nadat het maandag de beleggers al had gesust met de mededeling dat het geen schade zal ondervinden van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Het aandeel maakte voor de tweede dag op rij wat schade goed van de verliesreeks die half juli werd ingezet. De andere financials stegen dinsdag mee.

STEMMING

WALL STREET sloot de tweede dag op rij hoger. De Dow Jones-index sloot 0,3% hoger op 13.504,30 punten. De brede S&P500 klom 0,6% tot 1.476,71 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde eveneens 0,6% hoger op 2.561,60 punten.

De EUROPESE BEURZEN sloten met comfortabele plussen en maakten zo de slechte start van de handelsweek goed. De DJ Stoxx50 eindigde 1,1 procent hoger op 3.731,06 punten, terwijl de DJ EuroStoxx50 een winst van 1,8 procent boekte op 4.276,80 punten.

Op EURONEXT BRUSSEL klom de Bel20 met 1,1 procent tot 4.281,01 punten. De Brusselse sterindex eindigde de dag met 16 stijgers en 3 dalers (Inbev, Cofinimmo en Agfa-Gevaert). Dexia spande de kroon, voor AvH en Delhaize.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

GALAPAGOS

- halfjaarcijfers, voorbeurs

WERELDHAVE BELGIUM

- De vastgoedbevak Wereldhave Belgium, gespecialiseerd in shoppingcentra en kantoren, zag zijn nettowinst over het eerste halfjaar van 2007 met 7,9 procent stijgen tot 13,7 miljoen euro.

- De winst uit de huurinkomsten (directe winst) steeg en de gebouwen in portefeuille werden meer waard (indirecte winst).

- De betere halfjaarcijfers vormen geen verrassing. Over het eerste kwartaal was reeds een soortgelijke evolutie merkbaar.

Roel Verrycken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud