Fed-notulen duwen Wall Street kopje onder

(tijd) Beleggers kregen gisteren uit verschillende hoeken teleurstellend nieuws te verwerken over de Amerikaanse economie. Na het IMF en de olievoorraden zorgden de Fed-notulen later op de dag op Wall Street voor onrust. Dat alles verstoorde het effect van het goed gestarte Amerikaanse resultatenseizoen en van het fusie- en overnamenieuws. De Bel20 stevende af op een nieuw slotrecord maar boekte enkel een nieuw intradayrecord.

Leden van het Amerikaanse stelsel van centrale banken blijven bezorgd over de inflatierisico's, zo bleek woensdag uit de notulen van de vorige vergadering van het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC). Volgens de Federal Reserve kan een hogere rente nodig blijken om de inflatie in de Verenigde Staten te beteugelen. Eerder liet de centrale bank nog weten het instrument van een renteverlaging bij de hand houden, om de economische groei eventueel te kunnen stimuleren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagde zijn prognose voor de economische groei in de Verenigde Staten. De instelling rekent nu op 2,2 procent groei, het laagste cijfer in vijf jaar tijd. Zes maanden geleden ging het IMF nog uit van 2,9 procent groei. Het IMF verwijst onder andere naar de zwakke huizenmarkt. Het aantal onverkochte huizen staat op zijn hoogste peil van de voorbije 15 jaren. Het IMF spreekt niet van een recessie maar houdt het op een 'groeipauze'.

De voorraden ruwe olie namen met 678.000 toe tot 333,399 miljoen vaten. Analisten gingen uit van een stijging met 1,7 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden de afgelopen week met circa 5,4 miljoen vaten tot 199,725 miljoen vaten. Analisten gingen uit van een daling van 1,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 170.000 vaten tot 118,122 miljoen. Analisten hadden een daling van 850.000 vaten voorzien.

Vandaag springt op macro-economisch vlak het rentebesluit van de Europese Centrale Bank in het oog. De ECB geeft dat om 13.45 uur vrij. In de VS staan de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en de index van de in- en uitvoerprijzen van maart op het programma, beide om 14.30 uur.

STEMMING

- De aandelenmarkten over heel EUROPA leken gisteren af te stevenen op een zorgeloze dag, totdat de Amerikaanse olievoorraden en de Amerikaanse vastgoedbedrijven roet in het eten kwamen strooien. De prognoseverlaging voor de VS van het IMF deden de koersen evenmin deugd. Beleggers vrezen een groeivertraging van de Amerikaanse economie. De DJ Stoxx50 sloot licht hoger (plus 0,02 procent) op 3.787,15 punten. De DJ Euro Stoxx50 zakte met 0,2 procent tot 4.293,20 punten, terwijl de Euronext100 een verlies van 0,2 procent leed tot 1.013,64 punten.

- Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 met 0,2 procent verlies de beursdag uitgegaan. De korf van Belgische topaandelen noteerde bijna de volledige beursdag boven de 4.600 punten, maar dalende benzinevoorraden in de VS deden de stemming bij de beleggers omslaan. Het nieuwe intradayrecord staat nu wel op 4.614,46 punten. Ruim twee maanden nadat de Belgische topaandelen boven de 4.500 punten gingen, blijft het dus nog even wachten op de ronding van een nieuwe magische kaap. De Bel20 sloot 0,17 procent lager op 4.587,70 punten. De index telde 12 stijgers en 6 dalers. Colruyt noteerde onveranderd.

- De aandelenindices op WALL STREET zijn woensdag lager de dag uitgegaan. Hoewel het resultatenseizoen sterk van start is gegaan en er ook weer fusienieuws te melden was, werd de stemming gedrukt door zorgen over de Amerikaanse economie en inflatie. De Dow Jones eindigde 0,7% lager op 12.484,62 punten. De Nasdaq verloor 0,7% tot 2.459,31 punten en de S&P 500 werd eveneens met 0,7% teruggezet, tot 1.438,87 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen woensdag nabeurs met nieuws of staan donderdag in de belangstelling

BEKAERT

- Buitengewone aandeelhoudersvergadering, 11 uur.

DECEUNINCK

- activiteiten update eerste kwartaal om 8 uur.

- De omzet van Deceuninck steeg volgens analisten tijdens het eerste kwartaal van 2007 met 6 procent tot 151 miljoen euro.

EMAKINA

- De Brusselse specialist in e-marketing, e-business en webdesign Emakina neemt het Nederlandse agentschap SunTzu over.

- Financiele details wilden de partijen niet bekendmaken.

- SunTzu werd opgericht in 2002 en realiseerde in 2006 met 18 werknemers een omzet van bijna 2 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud