Advertentie

Fed tempert onverstoord voort

Terwijl de groeimarkten kreunen onder de exodus van speculatief buitenlands geld, draaien de Amerikaanse centraal bankiers onverminderd hun stimulus beetje bij beetje terug. Voorzitter Ben Bernanke zwaaide na acht jaar af met de beslissing voor de tweede opeenvolgende keer de maandelijkse geldcreatie met 10 miljard dollar te verminderen, tot 65 miljard dollar. Wall Street diepte na het besluit de eerdere verliezen nog wat uit.

De beslissing was niet alleen verwacht, ze is ook logisch. De Federal Reserve zal alleen het 'temperen temperen' als de kaalslag op de groeimarkten Wall Street ernstig dreigt te besmetten. De centraal bankiers kijken in de eerste plaats naar de binnenlandse economie en die heeft steeds minder steunwieltjes nodig om overeind te blijven.

Om half drie maakt het Bureau of Economic Analysis het rapport voor het vierde kwartaal bekend. Economen verwachten een vrij stevige groei van 3,2 procent op jaarbasis. Bovendien zou de 'kwaliteit' van de groei beter zijn dan bij de 4,1 procent over het derde kwartaal, aangezien de groei dan in belangrijke mate het gevolg was van handelaars die hun schappen aanvulden. Vorig kwartaal zou de groei vooral te danken geweest zijn aan effectieve vraag van consumenten en bedrijven.

Beleggers zullen zich overigens geenszins vervelen vandaag. Terwijl ze de prima cijfers van Facebook analyseren, komen er pakken verse resultaten binnen: in België is dat Exmar (nabeurs), elders in Europa onder meer Roche, LVMH, Royal Dutch Shell, H&M, Atlas Copco, Diageo en Banco Santander en op Wall Street een waar spervuur met kleppers als Blackstone, Colgate, 3M, Amazon, Google, Exxon, UPS en Visa. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud