Advertentie

Fed wikt op zesde verjaardag nulrentebeleid

Van alle centraal bankiers ter wereld heeft Elvira Nabiullina zonder twijfel de zwaarste job ter wereld: de Russische roebel én economie van de ondergang redden. Maar ook Janet Yellen heeft een probleem, al is het voor de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank in vergelijking met de Russische collega veeleer een luxeprobleem: de Amerikaanse economie lijkt immers voldoende sterk om zonder de steunwieltjes van het nulrentebeleid overeind te blijven.

Een nulrentebeleid dat dinsdag precies zes jaar oud was en waar beleggers intussen aan verslaafd geraakt zijn. Tot nader order lieten Yellen & co na elke vergadering weten dat ze van plan zijn het nulrentebeleid nog 'geruime tijd' voor te zetten. Met een jobmarkt op volle toeren lijkt die belofte niet langer nodig.

Bijgevolg bestaat dat de kans dat de Federal Reserve woensdagavond die ene passage uit de toelichting schrapt. En dat zou dan volgens 'Fed-watchers' een signaal zijn dat beleggers midden 2015 een eerste renteverhoging in 6,5 jaar mogen verwachten.

Al is de kans ook reëel dat de Fed de 'geruime tijd' nog even overeind houdt. Eerder op de dag staan er immers nog Amerikaanse inflatiecijfers op het menu. En de kans is reëel dat de inflatie door de tuimelende olieprijs in november fors gezakt is, van 1,7 naar 1,4 procent. En dat zou Yellen dan - in combinatie  met de potentiële globale impact van de Russische crisis - weer een perfect 'excuus' geven om nog even de kat uit de boom te kijken, vooraleer ze de weg richting renteverhoging inslaat. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud