Advertentie

Fed zal rente behouden, maar hoe lang nog?

De aandelenmarkten in Europa teerden ook dinsdag op overnameberichten en wisten na maandag voor een tweede keer op rij met opmerkelijke winsten te sluiten. De Bel20 bleef wat achter maar ging toch met een lichte winst de dag uit. Uit de VS kwam goed nieuws over de geteisterde huizenmarkt, waardoor de indexen op Wall Street ook de weg opwaarts kozen.

In de Verenigde Staten is het aantal huizen in aanbouw in februari sterker gestegen dan economen hadden verwacht. Het aantal huizen in aanbouw liep op tot een naar het jaar omgerekend aantal van 1,525 miljoen, tegen 1,399 miljoen in januari, herzien van een eerder gemeld aantal van 1,408 miljoen. Dat heeft het Amerikaanse Commerce Department dinsdag bekendgemaakt. Economen hadden gerekend op een aantal van 1,450 miljoen.

De indicator van het Belgisch consumentenvertrouwen is in maart licht gedaald tot -1. In februari kwam het consumentenvertrouwen uit op 1, in januari was het eveneens -1. Een jaar geleden, in maart 2006, kwam de indicator uit op -5.

De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief ongewijzigd gelaten op 0,50%. Het besluit om de rente onveranderd te laten was unaniem en conform de verwachting van economen.

Vandaag woensdag is het vooral uitkijken naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank om 19.15 uur Belgische tijd. De algemene verwachting is dat de Federal Reserve de rente ongewijzigd laat op 5,25 procent. Beleggers zullen vooral speuren naar de begeleidende commentaren, waarin mogelijk hints opduiken naar een renteverlaging later dit jaar.

Om 15.30 uur staan de wekelijkse olievoorraden op het programma.

In Japan zijn de markten gesloten wegens Spring Equinox Day.

STEMMING

- De EUROPESE BEURZEN De Europese aandelenmarkten namen dinsdag een twijfelende start maar schoten in de namiddag fors omhoog. 'Fusies en overnames ondersteunen de aandelenmarkten. Dit jaar werd in Europa al voor 317 miljard dollar aan transacties geregistreerd', zegt een fondsbeheerder. De financiële sector stond weer volop in de belangstelling na de bevestiging van geruchten over overnamegesprekken tussen Barclays en ABN Amro. De Stoxx50 won 0,8 procent tot 3.650,54 punten. De Eurostoxx50 ging 0,6 procent omhoog tot 4.079,52 punten.

- Op EURONEXT BRUSSEL is de Bel20 dinsdag min of meer stabiel gebleven. Net als op de andere Europese beurzen deden Europees overnamenieuws en gunstige cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt de vrees voor een stagnerende Amerikaanse economie verdwijnen. De Bel20 deed er 0,21 procent bij en klokte af op 4373,75 punten.

- WALL STREET is dinsdag hoger gesloten. Voor de tweede dag op rij zorgden overnameberichten en -speculatie voor een positieve stemming in New York. Op macro-economisch vlak werden voorbeurs het aantal huizen in aanbouw en het aantal bouwvergunningen in februari bekendgemaakt. Zij kwamen respectievelijk boven en licht onder de verwachtingen van economen uit. De data zetten de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse economie voor even opzij.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

CUMERIO

- Het aandeel van de kopersmelter Cumerio koerste omstreeks 16.30 uur dinsdagmiddag 9,2 procent hoger dan het slot van maandag op bijna 23 euro. Vanaf 15 uur zat het aandeel in een steile stijgende lijn.

- Bij het slot was de koers weer gezakt tot 21,62 euro, wat nog steeds een stijging is van 2,90 procent.

- Zowel Cumerio zelf als analisten hebben het raden naar de koersopstoot.

HAMON

- Jaarcijfers voorbeurs.

- De specialist in industriele koel- en gaszuiveringssystemen Hamon zal over 2006 een nettowinst van 15,8 miljoen euro bekendmaken. Dat verwachten twee analisten gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn.

PICANOL

- Jaarcijfers voorbeurs

- Picanol boekte in 2006 volgens analiste Nathalie Sierens van KBC Securities een recurrente bedrijfswinst van 9,7 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met het verlies van 4,4 miljoen euro in 2005.

SERVICEFLATS INVEST

- Analisten Sylvie Focquet en Mickael Van den Hauwe van Dexia Securities starten de opvolging van Serviceflats Invest, met een add-advies en een koersdoel van 11.600 euro.

TELENET

- Telenet heeft de kaap van 800.000 klanten van breedbandinternet overschreden. Hierin zitten de 43.700 klanten in het gebied van UPC België vervat. Met het ronden van deze kaap bereikt het Vlaamse telecombedrijf momenteel bijna 30 procent van de gezinnen die kabel hebben.

UCB

- Het farmabedrijf UCB heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit Food and Drug Administration (FDA) een goedkeuring gekregen voor het gebruik van het anti-epilepsiemiddel Keppra bij de behandeling van primair veralgemeende tonisch-clonische (PGTC) aanvallen bij volwassen en kinderen vanaf 6 jaar.

VPK PACKAGING

- VPK Packaging, producent van papier en kartonverpakkingen, boekte vorig jaar een nettowinst van 26,5 miljoen euro, meer dan een verdubbeling tegenover 2005.

- De winstmarges stegen voor het eerst in vier jaar tijd doordat de overcapaciteit in de sector verdween.

- De opbrengsten stegen in 2006 met 15,8 procent tot 526,6 miljoen door prijsverhogingen, acquisities van een aantal kartonhulzenbedrijven en de opstart van nieuwe golfkartonfabrieken in het Verenigd Koninkrijk en in Polen.

- De bedrijfskasstroom steeg 45 procent tot 60,8 miljoen wat een marge opleverde van 11,5 procent. De cijfers liggen boven de analistenverwachtingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud