Focus op Duitse Ifo-index

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen kleurden maandag rood. Zorgen over een vertragende Amerikaanse en Chinese economie, maar misschien vooral over een mogelijke escalatie van de Oekraïnecrisis deden beleggers afhaken. De EuroStoxx50 eindigde 1,05 procent lager, de S&P500 verloor 0,5 procent.

Door zijn eigengereid optreden op de Krim geraakt Rusland intussen steeds meer geïsoleerd. Dat bleek maandag in Den Haag, waar een G7-top werd gehouden - zonder Rusland dus. Het land voelt nu al de weerslag van de annexatie van de Krim: op zijn munt, op de beurzen en op het investeringsklimaat. Sommige banken waarschuwen al dat Rusland afstevent op een recessie.

Dinsdag krijgen de markten nieuwe cijfers voorgeschoteld over de Duitse en de Amerikaanse economie. Om 10 uur staat de Ifo-index geprogrammeerd, die het vertrouwen van ondernemers in de Duitse economie uitdrukt. Na de middag verschuift de aandacht naar de Verenigde Staten, met de huizenprijzen (14 uur), de verkoop van nieuwe woningen en vooral het consumentenvertrouwen (beide om 15 uur). Hoe Joe Sixpack tegen de toekomst aankijkt, is van groot belang voor de Amerikaanse economie, aangezien consumptie daarvan de hoofdmotor is.

Op resultatenvlak maakt CMB nabeurs de definitieve jaarresultaten bekend. Die wijken doorgaans maar weinig af van de voorlopige, die op 23 januari werden gepubliceerd. De gerapporteerde nettowinst van 49,4 miljoen dollar was fors lager dan in 2012, vooral door een zwakke prestatie van drogebulkrederij Bocimar. Het is echter vooral uitkijken naar het dividend dat CMB gaat uitkeren over 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud