Gedaan met lange winstreeks

(tijd) De Europese beurzen zijn maandag voor het eerst in elf beursdagen tijd lager gesloten. De dalende olieprijs stuurde de oliewaarden lager, waardoor de positieve impact van het nieuws uit Oslo over de fusie tussen Statoil en Norsk Hydro teniet gedaan werd. Op Wall Street konden overnameberichten de Dow niet hogerop helpen. De Bel20 kon wel voor de elfde keer op rij winst boeken.

Er staat weinig bedrijfsnieuws op de kalender. Wat de Belgische bedrijven betreft, houdt Colruyt een analistenconferentie over de halfjaarresultaten, LSG voert zijn kapitaalvermindering door en gaat voortaan als Jensen-Group door het leven. Resilux ten slotte houdt een BAV over een kapitaalverhoging. In Nederland vindt de BAV van Euronext over de fusie met NYSE plaats. Morgan Stanley komt in de VS voorbeurs met cijfers over het vierde kwartaal en het boekjaar.

Er staat daarentegen wel wat macromacro-economisch nieuws op de agenda. In Belgie zijn er cijfers over het consumentenvertrouwen (15u), in Duitsland is er de index van producentenprijzen over november (8u) en de IFO-indicator over december (10u). Aan de overzijde van de oceaan zijn er eveneens cijfers over de index van productenprijzen over november (14u30), net als cijfers over de huizen in aanbouw en bouwvergunningen over diezelfde maand (14u30).

STEMMING

- EURONEXT BRUSSEL is maandag voor de elfde opeenvolgende dag met winst gesloten. In de voormiddag leek het er even op dat de opmerkelijke winstreeks van de Bel20 onderbroken zou worden maar een positieve start op Wall Street besliste daar anders over.De Bel20, die de voorbije tien dagen 6 procent steeg, ging nogmaals 0,3 procent hoger tot 4.359,80 punten.

- De EUROPESE AANDELENMARKTEN verloren terrein. De DJ Stoxx50 sloot 0,3% lager op 3.721,39 punten. De index telde 13 stijgers, 34 dalers en 3 stabiele aandelen. De DJ EuroStoxx50 zakte 0,3% tot 4.130,06 punten en de Euronext100 met 0,1% tot 959,67 punten. Onder de nationale beurzen verloren Amsterdam, Parijs en Londen 0,2 procent. Frankfurt kon standhouden en steeg 0,1 procent. Analisten vermoeden dat beleggers met de eindejaarsperiode in zicht overgaan tot winstnemingen.

- De DOW JONES stond lange tijd in de plus, maar de winst werd in het laatste handelsuur verspeeld. De Dow eindigde uiteindelijk 0,03% lager op 12.441,27 punten, terwijl de S&P 0,3% moest inleveren tot 1.422,48. De Nasdaq verloor 0,9% tot 2.435,57 punten.

Volgende BEDRIJVEN kwamen maandag nabeurs met nieuws of staan dinsdag in de belangstelling:

BEKAERT:

- De West-Vlaamse staalverwerker heeft een intentieverklaring getekend voor de overname van de Russische staalkoordgroep UralKord. Uralkord heeft volgens het akkoord een ondernemingswaarde van 47 miljoen euro.

- Midden februari raakte reeds bekend dat Bekaert met de Russische staalkoordproducent Uralkord praatte over wat toen omschreven werd als exclusieve samenwerkingsmogelijkheden.

BELUGA:

- De Luxemburgse vennootschap Hilos, in handen van Beluga-bestuurder Philippe Weill, heeft zijn belang in de holding Beluga verdubbeld van 18,59 naar 38,88 procent. Dat blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel.

BOIS SAUVAGE:

- Bank Degroof, de zakenbank waarin de holding Bois Sauvage grootaandeelhouder is, realiseerde in het boekjaar 2005/2006 een groepswinst van 91,7 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 85 procent vergeleken met een jaar eerder.

- Bank Degroof zegt haar beursplannen te hebben opgeborgen.

COLRUYT:

- De Halse supermarktgroep Colruyt realiseerde over de eerste zes maanden van het boekjaar 2006/2007 een nettowinst van 132,9 miljoen euro. Dat is 17,4 procent meer dan een jaar eerder. De winst ligt boven de verwachtingen. Het vorige boekjaar realiseerde Colruyt 113,3 miljoen euro winst over de eerste zes maanden.

- Colruyt trekt de jaardoelstelling op met 28,5 miljoen euro tot minstens 259 miljoen euro.

- De omzet groeide 9,4 procent tot 2,547 miljard euro.

- Over het marktaandeel van Colruyt houdt financieel directeur Wim Biesemans zich op de vlakte. 'Wij communiceren daar zelden over. Ik kan wel zeggen dat ons marktaandeel een stukje is toegenomen.'

- De keten houdt vandaag (11u) een analistenvergadering.

ELECTRABEL

- Notering ex-dividend 17,80 euro bruto

LSG

- Naamswijziging in Jensen-Group

- notering ex-dividend 5,7 euro (kapitaalvermindering)

RESILUX

- BAV over kapitaalverhoging door inbreng in natura, 14u

SOLVAC

SOLVAY

- Solvac, de holding boven farma- en chemiegroep Solvay, heeft momenteel meer dan 30 procent van het kapitaal van Solvay in handen.

- De aankoop van de aandelen gebeurde via de beurs. Solvac financierde het overgrote deel van de aandeleninkoop via een kapitaalverhoging.

- De raad van bestuur van Solvac besliste tot de uitkering van een tweede interimdividend. Het dividend, betaalbaar op 22 februari 2007, bedraagt 1,394 euro netto en ligt 7 procent hoger dan in 2005. Eerder keerde de holding een eerste interimdividend van 1,80 euro uit.

SPECTOR

- Spector heeft de verkoop van zijn fotolab Litto-Color in Oostende afgerond. De fotogroep bereikte vandaag een overeenkomst met de vereffenaars van Litto-Color en een groep investeerders uit de foto-branche. Litto-Color ontwikkelt foto's voor winkelketens en grootwarenhuizen.

- Spector kondigde midden oktober de sluiting van Litto-Color aan omdat de daling van analoge fotoafdrukken er niet gecompenseerd wordt door meer digitale prints. Daardoor zouden 156 jobs verloren gaan. Door de vandaag aangekondigde verkoop kunnen 54 mensen aan de slag blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud