Golf van winstwaarschuwingen op Wall Street

Een reeks winstwaarschuwingen op Wall Street duwde de Dow Jones gisteravond op 0,7 procent verlies. De Nasdaq verloor 1 procent. Na winstwaarschuwingen bij AMD en Applied Materials beginnen beleggers te vrezen dat de winstverwachtingen voor techbedrijven op Wall Street misschien overdreven zijn.

Vandaag kijkt de beleggers opnieuw richting Madrid. De Spaanse premier Rajoy spreekt vandaag voor het parlement en stelt er zijn extra besparingsmaatregelen voor. Aangezien Spanje de voorbije weken in het midden van de eurocrisis is terechtgekomen, zullen die maatregelen met meer dan gewone aandacht bekeken worden door de financiële markten.

De beurzen en de obligatiemarkten reageerden gisteren positief op het akkoord om de Spaanse banken alvast 30 miljard euro (van de beloofde 100 miljard euro) toe te stoppen. Dat akkoord kwam er pas maandagnacht na urenlange onderhandelingen tussen de Ministers van Financiën van de eurozone. Spanje kreeg er bovendien te horen dat het een jaar extra - tot 2014 dus- krijgt om het begrotingstekort tot onder 3 procent terug te dringen.

Vandaag moet de Spaanse premier Rajoy de markten en de Europese politici tonen dat Spanje die extra tijd en dat extra geld verdient. Rajoy stelt vandaag namelijk zijn nieuwe besparingsmaatregelen voor. De Europese Commissie en het IMF dringen al langer aan om het btw-tarief en de pensioenleeftijd op te trekken.

De voorstellen van Rajoy zullen door de financiële markten nauwgelet gevolgd worden. Zijn de maatregelen haalbaar? Zijn ze voldoende om de begroting tegen 2014 op de rails te krijgen? En in welke mate zullen ze het land nog dieper in crisis duwen, wetende dat Spanje nu al kampt met bijvoorbeeld een werkloosheidspercentage van 24 procent?

Terwijl de Spaanse tienjaarsrente in de buurt van 7 procent noteert, kan Duitsland zich rustig herfinancieren met spotgoedkoop geld. De tienjaarsrente sloot gisteren op amper 1,32 procent. Dat weerspiegelt de status van veilige haven die Duitsland sinds het uitbreken van de eurocrisis geniet. Vandaag plaats Duitsland voor 5 miljard euro nieuwe langetermijnobligaties (tien jaar).

In de VS wordt deze namiddag onder andere de handelsbalans in mei vrijgegeven. Economen verwachten dat het handelstekort daalde van 50,1 miljard dollar tot 48,5 miljard dollar, als gevolg van de lagere olieprijzen.

In Japan maken beleggers zich op voor de rentebeslissing van de Bank of Japan. Die zal naar verwachting het geschut op zak houden en niet meedoen aan het stimulusrondje dat de ECB en de centrale banken van China en het VK vorige week in gang zetten. Economen merken namelijk op dat recente economische statistieken wijzen op een herstel van de Japanse economie. De Tankan-index wees er onlangs nog op dat het ondernemersvertrouwen gestegen is en dat bedrijven van plan zijn de investeringen dit jaar op te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud