Goud krijgt rake klappen

Beleggers dumpten vrijdag gretig grondstoffen, waarbij goud in een 'berenmarkt' belandde. Aanleiding was een sombere reeks cijfers over de Amerikaanse economie. Die geven aan dat de consument de vinger op de knip begint te houden en sterken de overtuiging bij economen dat de grootste economie ter wereld voor het derde jaar op rij op een vlaag van lentemoeheid afstevent, alle stimulus door de centraal bankiers ten spijt.

De goudprijs tuimelde vrijdag bijna 5 procent tot 1.487 dollar, het laagste peil sinds juli 2011. Sinds de piek van 1.900 dollar in september 2011, verloor het gele metaal meer dan 20 procent van zijn waarde. Bijgevolg zit goud nu in een 'baissemarkt'.

Ook andere grondstoffen, zoals zilver, olie en koper, incasseerden een stevige tik.

Hoe het met de wereldeconomie gesteld is, horen we komende week. Dan stelt het Internationaal Monetair Fonds tijdens zijn lentebijeenkomst in thuisbasis Washington zijn halfjaarlijkse prognoses voor. En die beloven somber te zijn.

Volgende week staan er ook nog eens flink wat bedrijfsresultaten op het menu. Vooral in de VS met kleppers als Google, Microsoft, Goldman Sachs en Coca-Cola, maar ook in Belgiƫ bijten de rederijen CMB en Euronav de spits af. De kans is groot dat bedrijfsleiders zich samen met de cijfers over het eerste kwartaal bijzonder behoedzaam uitlaten over de rest van het jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud