Griekenland in de voetsporen van Zimbabwe

Na nog maar eens een frenetieke dag vol tegenstrijdige signalen, staat één feit vast: Griekenland betaalde op 30 juni niet de 1,6 miljard euro die het land aan het Internationaal Monetair Fonds moest aflossen. En dat is een triest precedent: sinds het IMF in 1944 opgericht werd om 's werelds financiële stabiliteit te verzekeren, miste nog geen enkel 'ontwikkeld' land een betaling aan Washington.

Het is van Zimbabwe in 2001 geleden dat land in gebreke bleef bij een betaling aan het IMF. Eerder stonden ook al landen als Somalië, Soedan en Irak op dat lijstje. Kortom: stuk voor stuk landen met notoir economisch wanbeleid waar je echt niet in één naam mee wil vermeld worden.

30 juni was ook de dag waar het tweede Europese steunprogramma voor Griekenland verviel, zonder dat er verse steun in de steigers staat voor het virtueel bankroete land. Voor ratingbureaus is Griekenland ondanks de gemiste betaling aan het IMF nog niet formeel bankroet, maar dat is louter omdat Washington technisch gezien geen 'commerciële schuldeiser' is. 

S&P verlaagde dinsdag de kredietscore voor de Grieken nog eens met één trapje, tot CCC-. Dat is een even grote rommelstatus als Venezuela, nog zo'n symbool van economisch wanbeheer. Bij S&P heeft alleen het - eveneens virtueel bankroet - Oekraïne een nóg slechtere kredietscore.

Vraag is nu hoe het verder moet. De Europese 'partners' lijken niet echt bereid om met nieuwe voorstellen te komen, tot het voor zondag geplande referendum uit de weg is. En bijgevolg zullen ook de aandelenmarkten tot zondag blijven zigzaggen, in functie van het welles-nietes tussen de Grieken en hun schuldeisers.

Het valt wat tussen de plooien tussen de Griekse headlines, maar gisterenavond was er vanuit de vastgoedsector nog wat bedrijfsnieuws. Baanwinkelspecialist Retail Estates heeft zijn grote deal rond en WEB, de stille muis onder de genoteerde vastgoedbedrijven, zag door juridische kosten de halfjaarwinst afnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud