Gunstige macrocijfers in VS zetten de toon

(tijd) Zowel in Europa als in de Verenigde Staten sloten de beurzen dinsdag met winst. Zij werden onder meer hoger gestuwd door positief nieuws over de Amerikaanse dienstensector en de arbeidskosten in de VS.

De inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector waren in de maand november veel optimistischer dan verwacht. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam uit op 58,9, tegen een verwachting in de markt van 55,5.

De Amerikaanse arbeidskosten exclusief de agrarische sector stegen in het derde kwartaal met 2,3%, terwijl economen uitgingen van een stijging van 3,5%.

Voor vandaag/woensdag is het aangekondigde bedrijvennieuws schaars. KBC houdt in Praag twee beleggersdagen en in het buitenland komt de autoconstructeur Porsche met definitieve jaarresultaten.

De macro-economische agenda ziet er een stuk beter uit, met de Britse industriele productie (10.30 uur), de Duitse fabrieksorders (12 uur) en het Belgische BBP in het derde kwartaal (15 uur). Om 16.30 uur zijn er de wekelijkse olievoorraden in de VS. Nu het in het centrum van het land volop aan het winteren is, worden de voorraden met veel interesse gevolgd.

In New York steeg de olieprijs dinsdag met 0,2 procent tot 62,55 dollar. Marktpartijen schreven de stijging toe aan de verwachting dat de OPEC, als compensatie voor de daling van de dollar, het productieplafond zal verlagen. In Londen eindigde de Brent-future 0,2 procent lager op 63,32 dollar.

STEMMING

De grote aandelenindices in NEW YORK zijn dinsdag licht hoger de dag uitgegaan. Investeerders reageerden gematigd positief op een minder dan verwachte stijging van de arbeidskosten en een plotse toename van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. De toonaangevende Dow Jones eindigde 0,4% hoger op 12.331,60 punten. De S&P 500-index kon 0,4% bijschrijven tot 1.414,76 en de Nasdaq Composite eindigde 0,2% in de plus op 2.452,38.

De EUROPESE BEURZEN zijn dinsdag hoger gesloten. Een koopadvies van Goldman Sachs en positief nieuws over de Amerikaanse dienstensector hielp de beurzen hoger. De overnamespeculatie die de stemming maandag beheerste, was niet helemaal verdwenen. In een analistenrapport werd gespeculeerd over een fusie van de grote Europese oliegroepen. De DJ Stoxx50 noteerde 0,6 procent hoger op 3.608,98 punten bij 39 stijgers en 11 dalers. De DJ EuroStoxx50 sloot 1,1 procent hoger op 4.007,94 punten en de Euronext100 won 1,1 procent tot 929,37 punten. Londen ging 0,6 procent hoger, Parijs en Frankfurt wisten 1,2 procent te stijgen en Amsterdam 0,8 procent.

EURONEXT BRUSSEL ging net als de andere Europese aandelenmarkten met winst de dag uit. Enkele positieve adviezen van beurshuizen en meevallend macro-economisch nieuws uit de VS deden op de marktenvloeren de hoop op een eindejaarsrally toenemen. De Bel20 eindigde 0,8 procent hoger op 4.124,12 punten. De index telde 15 stijgers en 4 dalers.

Volgende BEDRIJVEN kwamen dinsdag nabeurs met nieuws of staan woensdag in de belangstelling:

BELGACOM

- Het aandeel noteert zonder het interimdividend van 0,29 euro.

KBC

- De bank-verzekeraar geeft tijdens een tweedaagse voor beleggers in Praag uitleg bij zijn strategie.

GIMV

- Het aandeel noteert zonder het interimdividend van 1,3333 euro bruto.

THROMBOGENICS

- Het Leuvense biofarmabedrijf ThromboGenics heeft met zijn Indiase collega Bharat Biotech een licentieovereenkomst gesloten. Bharat Biotech gaat THR-100, een nieuw bloedklonteroplossend middel dat door ThromboGenics werd ontwikkeld, produceren voor gebruik in ontwikkelingslanden en bepaalde industrielanden.

U&I LEARNING

- U&I Learning, de Gentse e-learningintegrator die op de Vrije Markt van Euronext Brussel noteert, heeft een definitief akkoord bereikt over de overname van de Nederlandse e-learningprovider FSR.

- In het eerste halfjaar van 2006 realiseerde U&I Learning een geconsolideerde omzet van meer dan 2,3 miljoen euro en een geconsolideerde winst voor belastingen van 178.929 euro.

WERELDHAVE BELGIUM

- Wereldhave Belgium heeft in een persbericht bevestigd dat het opgeroepen is voor de raadkamer over de strafrechterlijke betwisting rond de verkoop van een kasgeldvennootschap in 1993. Op 20 februari volgend jaar moet die beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de rechtbank.

- Het parket vordert de ontbinding van Wereldhave Belgium en de verbeurdverklaring van het grootste winkelcomplex uit zijn portefeuille, Belle-Ile in Luik, waarvan de reële waarde volgens Wereldhave Belgium 119,7 miljoen euro bedraagt. De openbaar aanklager vordert ook de doorverwijzingen van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en van ex-bestuurder René Annaert naar de strafrechter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud