Het jobrapport, 18 dagen later

Voor één keer is dinsdag D-day voor fans van macro-economische cijfers. Normaal gezien is de eerste vrijdag van de maand bij cijfernerds een met rode stiftomrande dag, omdat dan traditioneel het Amerikaans banenrapport op het menu staat. Maar door de begrotingsimpasse behoorden statistici bij de 800.000 ambtenaren die als niet-essentieel huiswaarts gestuurd werden en dus moesten beleggers meer dan twee weken lang op cijferdieet.

Maar sinds eind vorige week is de Amerikaanse overheid niet langer op waakvlam. En geven de number crunchers vandaag klokslag half drie met 18 dagen vertraging het jobrapport voor oktober vrij. Het leger Wall Street-economen denkt dat de VS vorige maand 180.000 banen schiepen, terwijl de werkloosheidsgraad stabiel zou blijven op 7,3 procent.

Midden september herhaalde afscheidnemend Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke nog eens dat de centraal bankiers pas zullen overwegen de rente te verhogen, als de werkloosheidsgraad onder 6,5 procent zakt. Wél kan een sterk jobrapport weer de speculatie voeden dat de Fed nog dit jaar de stimulus terugschroeft, nadat Bernanke op de vorige bijeenkomst onverwacht niét op de rem ging staan.

Toch is ook dat laatste lang niet zeker. Mogelijk biedt de 'shutdown' de centraal bankiers een perfect excuus om het gaspedaal te blijven induwen en maandelijks 85 miljard dollar overheidspapier en hypotheken te blijven opkopen. Bernanke wil - net als opvolgster Janet Yellen trouwens - pas de kraan beginnen toedraaien als de economie duidelijk vaart wint. De shutdown zal echter zowat alle economische indicatoren in oktober en november vertekenen, wat het moeilijker maakt een goed zicht te krijgen op de onderliggende economie.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud