Het land versus de beurs

De beurzen krijgen maandag maar weinig macro-economisch nieuws te verwerken. China licht zijn handelsbalans voor de maand november toe en om 8 uur komt Duitsland met cijfers over de industriële productie in oktober. Daar moeten beleggers het mee stellen.

Ook inzake bedrijfsnieuws blijft het rustig. Bpost noteert zonder het recht op zijn interimdividend, dat 1,04 euro bruto per aandeel bedraagt. De betaling van het interimdividend, dat is berekend op basis van de nettowinst over de eerste tien maanden, gebeurt woensdag.

De kans is wel reëel dat België maandag vierkant draait, want de vakbonden houden hun derde provinciale stakingsdag. Dit keer zijn Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant aan de beurt. Wellicht zal het spoorverkeer grote hinder ondervinden, omdat enkele belangrijke assen via de hoofdstad lopen. Ook de luchthaven van Zaventem zal getroffen worden.

Vrijdag reageerden de Europese beurzen verheugd op de sterke Amerikaanse jobcijfers. De Euro Stoxx 50 schoot 2,7 procent hoger. Donderdag had de index wel 1,7 procent verloren door het gedraal van ECB-voorzitter Mario Draghi om meer geld te pompen in de economie van de eurozone. In New York was de reactie op het banenrapport veel voorzichtiger, omdat een renteverhoging er nu mogelijk sneller aan komt. De Dow Jones sloot 0,3 procent in de plus op 17.958,79 punten, een nieuw slotrecord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud