Het W-woord van Fagron

Fagron, de specialist in apothekersbereidingen, komt vrijdag voorbeurs met de resultaten over het eerste halfjaar. Een rapport dat moet bevestigen dat het bedrijf onder de nieuwe CEO Hans Stols weer met groei aankoopt, na de bijna-doodervaring begin 2016.

Enkele Amerikaanse overnames bleken toen - mede door een strenger terugbetalingsbeleid - een kat in een zak en de groep moest honderden miljoenen lucht uit de balans schrijven. Resultaat: de aan de overnames verbonden schuldenberg torende plots hoog boven het gedecimeerde eigen vermogen en de kwakkelende cashflow uit.

Enter de redders. Investeerders onder aanvoering van de industrieel Filip Balcaen en private-equityspelers schoonden vorig jaar met vers geld de balans op.

De korte update over het eerste kwartaal was al bemoedigend. De groei in Europa wist jaar op jaar de nog krimpende kernactiviteit in de VS te compenseren. En met Brazilië - goed voor een vijfde tot een kwart van de omzet - heeft de medische toeleverancier een groeimotortje in huis. De wederopstanding van de lokale munt, de real, leverde twee derde van de globale omzetgroei op.

Ook over het voorbije halfjaar heeft de real de groei gestut. Degroof Petercam rekent op 7,4 procent omzetgroei tot 225,8 miljoen euro, waarvan dik 4 procentpunt op het conto van de Braziliaanse munt komt. Met een constante winstmarge van 21,5 procent zou dit dat vertalen in een brutobedrijfswinst (ebitda) van 48,5 miljoen, in lijn met de - beperkte - analistenconsensus. 

Analist Frank Claassen kijkt uit naar de eerste indicaties van 'Wichita'. Een woord dat de voorbije maand het aandeel Fagron  een stevige boost gaf. Wichita is de nieuwe Amerikaanse megafabriek voor steriele bereidingen (denk aan voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes) diep in het middenrif van het Amerikaans continent. Die mastodont is sinds eind maart operationeel, met licenties voor het gros van de 50 Amerikaanse deelstaten.

Die fabriek moet de komende jaren een belangrijke groeimotor worden. 'We zijn als management positief over de mogelijkheden en het potentieel van deze nieuwe faciliteit. Naar verwachting zal er binnen drie tot vijf jaar een omzet van 100 miljoen dollar worden gerealiseerd', bevestigde CEO Hans Stols bij de kwartaalupdate.

ING-analist Matthias Maenhaut waarschuwt wel dat het te vroeg is voor een echt betekenisvolle bijdrage. Toch rekent Maenhaut op omzetgroei in Noord-Amerika, zodat de krimp er gestopt is. De vergelijkingsbasis is ook makkelijker: in het tweede kwartaal van vorig jaar sloot namelijk de verlieslatende Amerikaanse dochter Bellevue de deuren.

Vraag is ook of Fagron aandurft een jaarprognose te geven. De drie analisten die Bloomberg bijhoudt rekenen voor heel 2017 op 96 miljoen ebitda bij een omzet van 456 miljoen euro. 

Nog op het beleggersmenu vrijdag:

  • Het halfjaarrapport van WDP: analisten rekenen op een klassiek sterk rapport, aangezien de grootste speler in logistiek vastgoed de opbrengsten van de kapitaalronde snel aan het werk heeft gezet. Al hoort daar de kanttekening bij dat het sterke 'track record' al stevig in de koers verrekend zit: het aandeel noteert met 95 euro dicht tegen een recordpeil en een premie van bijna 80 procent op de intrinsieke waarde. 
  • ING, met een weging van 12,3 procent één van de dominante aandelen in de Bel20, noteert zonder het recht op het interimdividend van 0,24 euro bruto. 
  • Het Amerikaans banenrapport: economen rekenen gemiddeld op 188.000 nieuwe jobs in juli, waardoor de werkloosheidsgraad tot 4,3 procent zou zakken. En dat is een evenaring van het in mei bereikte laagste peil sinds 2001.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud