Hoe gaat het met de Amerikaanse industrie?

Ondanks de wettelijke feestdag O.L.V. Hemelvaart zijn alle beurzen vandaag open. Maar of de markten het als een 'feestdag' zien, valt sterk te betwijfelen. Beleggers kijken uit naar het toerental van de Amerikaanse industrie.

Maandag trokken beleggers in Europa zich op (Stoxx600 +0,7%) aan meevallende economische rapporten in de kernlanden van de eurozone.

Maar er is absoluut geen reden voor een hoerastemming. Zo viel de economische groei in Portugal zwaar tegen. In het tweede kwartaal kromp de economie met 1,2 procent. Jaar op jaar bedroeg de daling 3,3 procent. Ons land (-0,6%), Spanje (-0,4%) en Italië (-0,7%) biechtten eerder al een krimp op. De eurozone in zijn geheel toonde jaar op jaar haar eerste daling (-0,4%) in tien kwartalen.

In New York sloot de Dow Jones gisteren onveranderd (+0,02%) op 13.172 punten.

In de VS staan vandaag enkele belangrijke macro-economische indicatoren op het programma: het inflatiecijfer en twee graadmeters voor de industrie (de New York Fed Empire Manufacturing-indicator voor augustus en het industriële productiecijfer voor juli).

De Bank of England geeft inzage in de notulen van de rentevergadering van 2 augustus. Alles bleef toen bij het oude, de Britse centraal bankiers willen eerst de recente extra stimulusmaatregelen evalueren (inkoop obligaties voor 375 miljard pond (475 miljard euro)), voor zij met extra maatregelen komen.

Er is ook wat bedrijfsnieuws, met kwartaalresultaten van Carlsberg (bier) en Holcim (cement) in Europa en Applied Materials (chips), Cisco Systems (netwerkapparatuur) en Deere (landbouwmachines) in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud