Hoe vlot slikt belegger bittere pil?

Dinsdag is het uitkijken hoe beleggers het definitief afketsen van de overname van AstraZeneca door Pfizer onthalen. De Amerikanen lieten maandag weten geen bod te zullen uitbrengen op de Britse rivaal en moeten zich nu minstens zes maanden koest houden voor ze een nieuw bod op AstraZeneca kunnen overwegen.

De beurzen van Londen en New York bleven maandag dicht, zodat beleggers pas nu op het nieuws kunnen inspelen. Sinds de raad van bestuur van AstraZeneca het 'finale' Pfizer-bod van 55 pond per aandeel afwimpelde, is het aandeel al van 48 naar 43 pond getuimeld. Er zit dus toch al een stevige portie ontgoocheling in de koers verrekend.

De kans is wel groot dat de sluimerende revolte onder de aandeelhouders nu crescendo zal gaan. AstraZeneca telt een versnipperd aandeelhouderschap van vooral grote fondsbeheerders en een aantal onder hen had wat graag 55 pond 'gecasht'. Voor hen is het afgeketst bod van 86 miljard euro een bittere pil. Het management zal de critici nu moeten overtuigen zelfstandig op termijn meerwaarde - en vooral méér waarde dan het Pfizer-bod - te kunnen creëren.

Idem voor Pfizer. De farmagigant heeft het al jaren moeilijk de omzet op te krikken en rekent dan maar op overnames om via besparingen en minder belastingen de nettowinst op te krikken. Ook hier zal het management kritische aandeelhouders moeten overtuigen dat het een plan B achter de hand heeft.

Het macro-economisch nieuws komt vooral uit de Verenigde Staten. Interessants wordt de invloedrijke vastgoedbarometer van de economen Karl Case en Robert Shiller, de S&P/Case-Shiller. De huizenprijzen zouden in maart in de 20 grootste Amerikaanse steden jaar op jaar 11,7 procent gestegen zijn, tegenover 12,9 procent in februari. De jaaropjaarstijging vertraagt dus wat, maar geheel verrassend is dat niet: de S&P/Case-Shiller bodemde precies twee jaar geleden - in maart 2012 - uit en heeft er sindsdien een herstel van 23 procent op zitten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud