Hoe zuur smaakt Mario's lettersoep?

Vandaag is het D-day voor Mario Draghi. Als de jongste lettersoep van de ECB-voorzitter - TLTRO - een sof blijkt, ligt de weg naar bulkinkopen van staatspapier helemaal open.

TLTRO is de jongste aanwinst van het ECB-lexicon. In essentie hoopt Frankfurt met langlopende goedkope kredieten Europese banken maximaal 400 miljard euro toe te schuiven, met het vriendelijke verzoek dat geld vervolgens om te zetten in bedrijfskredieten. En niet zoals in 2012 met de 'gewone' LTRO het goedkoop bijgetankte geld in Frankfurt in - toen nog - hoogrentende overheidsobligaties te parkeren en slapend rijk te worden met het rendementsverschil.

Die 400 miljard dreigt echter te optimistisch ingeschat te zijn. Onder meer de Nederlandse Rabobank liet al weten geen behoefte te hebben aan extra goedkoop krediet, omdat er ook gewoonweg geen vraag naar extra bedrijfskredieten is. Het eerste rondje TLTRO in september was met 83 miljard opgenomen kredieten een sof. Morgan Stanley raamt dat het tweede rondje goed zal blijken voor 120 à 170 miljard euro, wat het doel nog altijd maar aan 250 miljard zou brengen. Ruim onder het verhoopte bedrag dus.

Pro memorie: Draghi hoopt zijn balans met 1.000 miljard op te pompen, van 2.000 naar 3.000 miljard. En snel graag. Probleem is, stipt ook Morgan Stanley aan, dat de ECB met de lettersoepcombo CBBPP3, ABSPP & TLTRO 400 à 600 miljard euro zal tekortschieten. Kort gesteld: eigenlijk is er maar één markt waar er voldoende verhandelbaar schuldpapier rondklotst om snel aan 1.000 miljard te raken: overheidsobligaties.

Hou dus donderdag ondanks de onmogelijke naam toch maar het TLTRO2-cijfer in het oog. Hoe meer dat ontgoochelt, hoe groter de kans dat Draghi & co uiteindelijk na lang aarzelen op de vergadering van 22 januari toch hun bazooka gaan moeten inzetten: bulkinkoop van staatspapier op zijn Amerikaans.

Eén troost: dat staat dan weer relatief eenvoudig als 'QE' of 'quantitative easing' te boek. In mensentaal: geld drukken om overheidsobligaties op te kopen. Nog anders gesteld: de ECB belooft alle meuk van spilzieke overheden op te kopen, in de hoop dat de verkopers van dat papier hun geld dan eindelijk eens productiever gaan aanwenden.

De langlopende kredieten van de ECB zijn vandaag veruit het belangrijkste cijfer. In tweede instantie is het uitkijken naar de evolutie van de kleinhandelsomzet in de VS. Op de agenda staan ook de resultaten van Warehouses Estates, Inditex (Zara, Massimo Duti) en Adobe Systems.

Woensdag bleven de beurzen in de ban van de afkalvende olieprijs. De Europese beurzen verloren gemiddeld een halve procent, Wall Street zakte met 1,5 procent. Brussel (+0,01%) ontsnapte aan de baisse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud