Hollande ontvangt economische wereldleiders

Zoals elk jaar verzamelt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de economische wereldleiders in Berlijn voor een vergadering over internationale economische onderwerpen. Dinsdag ontvangt Merkel Christine Lagarde van het IMF, Jim Yong Kim van de Wereldbank, Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie en Guy Ryder van de Wereldarbeidsorganisatie.

Maandag hebben exact dezelfde toplui een afspraak met ... de Franse president François Hollande. Volgens ingewijden vond Hollande het Duitse initiatief zo'n goed idee, dat hij ook zo'n vergadering wilde organiseren. Maar dan wel een dag vroeger dan zijn Duitse ambtgenote.

Het gaat om een informeel overleg. De toplui zullen ideeën uitwisselen om de groei en de concurrentiepositie te verbeteren.

De Italiaanse premier Mario Monti trekt dan weer naar Madrid, naar zijn Spaanse ambtgenoot Mariano Rajoy. De Spaanse werkloosheid klom in het derde kwartaal naar een recordhoogte van 25 procent. Het dramatische cijfer verhoogt de druk op de schouders van de Spaanse premier. De werkloosheid in zijn land staat op het hoogste niveau sinds 1976, het jaar nadat Spanje met de dood van dictator Franco een democratie werd. Het is ook de tweede hoogste werkloosheid van Europa, op Griekenland na.

In het kader van de G20 in Mexico komen de sherpa's, dat zijn de belangrijkste onderhandelaars van staten voor internationale topontmoetingen, bijeen in Mayan Riviera.

In Japan publiceren autobouwer Honda en zakenbank Nomura Holdings resulaten van het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013.

In Brussel komt farmabedrijf UCB voorbeurs met een kwartaalupdate. Analist Jan De Kerpel bij KBC Securities sluit niet uit dat UCB de prognose voor dit jaar optrekt. ‘De focus zal liggen op de verkoop van de drie nieuwe medicijnen’, zegt Jan De Kerpel. Hij gaat ervan uit dat die drie medicijnen in de eerste negen maanden van dit jaar 650 miljoen euro omzet draaiden, 46 procent meer dan vorig jaar. Het betreft Cimzia (ziekte van Crohn en reuma), Vimpat (epilepsie) en Neupro (rustelozebenensyndroom).

Nabeurs geeft KBC Ancora, de holding die bijna 23 procent van de aandelen van KBC Groep bezit, een inkijk in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013.

Op macro-economisch vlak is het uitkijken naar het inflatiecijfer van september in de Verenigde Staten om 13.30 uur. Doordat Europa al is overgeschakeld op wintertijd, krijgen we Amerikaans nieuws een uurtje vroeger. De Duitse inflatie kennen we om 14 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud