Hoogstens kleine stilte in eurostorm

Nadat Spanje een bar slechte week beleefde, wordt verwacht dat het nog eens geld zal moeten zoeken op de financiële markten. Maandag kondigt zich op de agenda's aan als een rustige dag aan, met weinig vooraf geplande beslissingen of publicaties van cijfers, maar het laat zich raden dat het in het beste geval een korte windstilte in de storm van de uitdiepende eurocrisis is.

In Spanje werd in de voorbije week steeds duidelijker dat het behalve met probleembanken ook kampt met probleemregio's. De centrale regering wil een noodfonds opzetten om de met schulden beladen regio's boven water te houden, maar moet daarvoor allicht zelf naar de markten. Markten die vrijdag een rendement van 7,28 procent eisten op het Spaanse staatspapier. 

Deze toestand zette de beurzen vorige week al onder druk, in Europa maar aan het eind van de week ook in de VS. De Bel20 sloot de week af met een verlies van 1,89 procent, en ook in Frankrijk en Duitsland gingen de beurzen zowat 2 procent lager. De Dow Jones ging vrijdag na enkele betere dagen bijna 1 procent dieper door winstnemingen. Ook Nasdaq wiste de winst van juli weg.

Vrijdag hadden onder meer de financials in Brussel sterk te lijden. De euro zelf ging naar een dieptepunt tegenover de dollar.

Vanaf dinsdag komt dat andere zorgenkind weer in het vizier: dan strijkt een team van de zogenaamde trojka van ECB, Europese Unie en IMF neer in Athene om de vorderingen met de gevraagde hervormingen op te meten. Dat de opgelopen achterstand dramatisch is, staat nu al buiten kijf.

Later in de week komen er in Duitsland macrocijfers (de Ifo-indicator en inflatiecijfers) waarvan verwacht wordt dat ze bevestigen dat ook Duitsland uiteindelijk niet immuun is voor de eurocrisis.

Op bedrijfsvlak staan er maandag geen in de kijker lopende publicaties van resultaten op de planning.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud