Houden Europese ondernemers de moed erin?

Het vertrouwen van de Europese industrie blijft volgens analistenvoorspellingen rond het hoogste niveau in zes jaar schommelen.

Blijven na de Europese consumenten ook de ondernemers goedgemutst? Donderdag bleek al dat de vertrouwensbarometer van consumenten in de eurozone naar de hoogste notering in 16 jaar is geklommen in juni. Vandaag wordt de temperatuur bij de ondernemers opgemeten via de PMI-index van Markit. Die polst aankoopdirecteuren naar hun bestellingen, voorraden en aanwervingen om een beeld te vormen van de gezondheid van de economie. De PMI van de industrie geldt daarbij – meer nog dan die van de dienstensector – als een goede vooroplopende indicator van economische groei.

Met die groei gaat het steeds beter in de eurozone. Vorige maand kwam de PMI van de industrie uit op 57, het hoogste niveau sinds 2011. Vooral Duitsland presteerde toen sterk met een score van 59,5. Een score boven 50 duidt op een expansie van de economie.

Analisten verwachten dat de barometer voor juni op 56,8 zal uitkomen wanneer Markit om 10u het resultaat meedeelt. Dat is een minimale daling tegenover vorige maand. De PMI van de dienstensector zou een gelijkaardige krimp van 0,2 punten vertonen, van 56,3 in mei naar 56,1 deze maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud