Advertentie

Is er nog leven op de beurs van Athene?

De Griekse aandelenmarkt zal maandag wellicht haar deuren heropenen na een sluiting van vijf weken. Dat zegt Costas Botopoulos, de voorzitter van de toezichthouder. Een nieuw decreet van de Griekse minister van Financiën, die de regels voor de handel moet vastleggen, liet vrijdag wel nog op zich wachten. De beurs is al gesloten sinds 29 juni.

Dat was de dag dat ook de banken dichtgingen en er kapitaalcontroles werden ingesteld om de kapitaalvlucht uit het land in te dijken. Op Wall Street zijn de trackers die de Griekse aandelen schaduwen intussen met zowat 20 procent gedaald.

Waar moet de belegger komende week nog naar uitkijken? 

1 Hint jobrapport VS op renteverhoging in september?

Het rapport over de evolutie van de Amerikaanse arbeidsmarkt in juli, dat vrijdag wordt gepubliceerd, zal meer dan gewone aandacht krijgen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zei woensdag dat een renteverhoging gepast is als de arbeidsmarkt nog ‘wat’ verbetert. Er is voor de Fed dus niet veel vooruitgang nodig om het nulrentebeleid stop te zetten. Die boodschap deed de speculatie over een renteverhoging op 17 september toenemen.

Analisten verwachten dat de Amerikaanse economie in juli 225.000 jobs heeft gecreëerd. Dat is iets meer dan in juni, toen er 223.000 arbeidsplaatsen bijkwamen. De werkloosheidsgraad bleef wellicht stabiel op 5,3 procent. Ook de cijfers over de lonen zullen mee bepalen wanneer de Fed zijn monetair beleid verstrakt.

2 Financieel duo Bel20 aan zet

Na de 12 Bel20’ers die de voorbije vijfdaagse met resultaten kwamen, luwt de stroom cijfers komende week. De klemtoon ligt op de financiële sector. Op woensdag komt de verzekeraar Ageas met zijn resultaten. Die zullen goed zijn. Afgelopen week kwam de Chinese partner Taiping al met een sterke winststijging. Ageas liet weten dat Taiping, waarin de verzekeraar voor 24,9 procent participeert, het eigen halfjaarresultaat een boost van 100 miljoen euro zal geven.Ook KBC zou een sterk rapport voorleggen: analisten rekenen voor het tweede kwartaal op een nettowinst van 557 miljoen. Dat is fors meer dan de 387 miljoen een jaar eerder, toen de groep een  provisie voor de Hongaarse tak in de boeken moest nemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud