Lagarde zet eurocrisis weer op scherp

Aangezien Wall Street woensdag gesloten blijft ter gelegenheid van de nationale feestdag in de VS, kondigt de handelsdag zich op papier rustig aan. Dinsdag trokken Amerikaanse beleggers zich nog op aan beter dan verwachte cijfers over de fabrieksbestellingen. In Europa moeten ze het woensdag, wat het gepland nieuws betreft, doen met enkele macro-economische cijfers uit de eurozone.

Maar het is net die eurozone die weer op minder geplande wijze een hoofdrol lijkt te gaan opeisen. Alle aandacht gaat opnieuw naar Griekenland. Woensdag zakken de internationale geldschieters - het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Unie, naar Athene af. Ze zullen bekijken hoever Griekenland staat met zijn hervormingsprogramma. Door de parlementsverkiezingen liepen de gevraagde besparingen maanden achterstand op.

En de nieuwe Griekse regering moet alvast niet hopen dat ze ver gaan komen met hun wens om die besparingen te heronderhandelen. IMF-topvrouw Christine Lagarde liet dinsdagavond nog weten daarvoor niet in de stemming te zijn. 'Ik ben totaal niet in de mood om te onderhandelen of te heronderhandelen. We zijn in de mood om feiten te vinden', klinkt het ferm. Dat soort taal zou de markten wel eens aan de nerveuze kant kunnen krijgen.

Verder op de boordtabel van de belegger:

  • Petrobras koopt het belang van 50 procent van de groep Frère in de Texaanse raffinaderij Pasadena Refining Systems. De Brazliaanse oliegroep legt 820,5 miljoen dollar (650 miljoen euro) op tafel. De groep Frère houdt het belang aan via de energiehandelaar Transcor Astra. Dat bedrijf is voor 80 procent in de handen van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een familiale holding van Frère, en voor 20 procent in die van zijn personeel.
  • De leverancier van medische apparatuur en diensten Arseus heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten, ter waarde van 300 miljoen euro. Dat is het sluitstuk van een hele transactie, waarbij een oude kredietfaciliteit deels met een obligatie-uitgifte en deels met de nieuwe lening wordt terugbetaald.
  • AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme heeft een pakketje AB InBev-aandelen verkocht. Dat staat te lezen op de website van toezichthouder FSMA. Het pakket bracht een goede 500.000 euro op.
  • Macro-economische cijfers uit de eurozone: om 10 uur de PMI voor de dienstensector over juni, en cijfers over de kleinhandelsomzet in mei om 11 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud