Liever Cook dan Renzi

Lichtjes lagere beurzen dinsdag, vandaag komen onder meer verzekeraar Ageas en treinbouwer Alstom met resultaten.

De Europese aandelenmarkten gingen na een rustige ochtend dinsdagnamiddag stevig onderuit. Aanleiding was een bericht van persbureau Reuters over een muiterij bij de 'nationale' centraal bankiers, die 18 leden van de 24-koppige raad van bestuur aanleveren. Die sluimerende paleisrevolutie dreigt de besluitvorming bij de enige brandblusser die Europa doorheen de crisis had, lam te leggen. De Bel20 hield nog goed stand en verloor maar 0,4 procent, de Euro STOXX 50 verloor 1,6 procent.

In Wall Street kon de Dow Jones het hoofd boven water houden, ondanks de achteruitgang van de energieaandelen. Die verloren terrein omdat de olieprijs in de VS tot zijn laagste peil in drie jaar is gedaald.

Vandaag woensdag staat er een pak macroeconomisch en bedrijfsnieuws op de agenda. In eigen land komt verzekeraar Ageas met resultaten. Over het tweede kwartaal werd 'maar' 31 miljoen nettowinst geboekt, vooral door de provisie die moest genomen worden in verband met de Fortis-zaak, benieuwd wat het derde oplevert. Ook voor beurs legt vastgoedgroep WDP zijn cijfers op tafel en als Brussel de deuren sluit, publiceert Frère-holding GBL zijn kwartaalresultaten.

Die laatste zullen niet in het minst beïnvloed zijn door die van de Franse bouwgroep Lafarge, waarin GBL een belangrijk aandeel heeft. Nog in Frankrijk is het uitkijken naar kabelgroep Nexans en vooral engineeringgroep Alstom. Dat heeft een belangrijk spoorkenniscentrum in Charleroi, waar ruim 1.000 mensen tewerkgesteld zijn. In Nederland staan ING Bank en in Italië de gediversifieerde industriële groep Finmeccanica (Ansaldo met de Fyra, Alenia met de Superjet en Agusta met zijn helikopters) klaar met cijfers.

Op macroeconomisch vlak geeft de PMI het sentiment van de aankoopdirecteurs uit de dienstensector in de eurozone van oktober weer, in de Verenigde Staten doet de ISM dat eveneens voor de dienstensector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud