Mario Draghi staat voor tweede zit

(tijd) - Ben Bernanke is door de belegger 'gedelibereerd': Wall Street rondde vrijdag een moeilijke beursweek in schoonheid af, omdat de voorzitter van de Federal Reserve in het bergoord Jackson Hole in vrij duidelijke taal aangaf dat er gelet op de zwakke arbeidsmarkt extra stimulus komt.

Waarschijnlijk geven de Amerikaanse centraal bankiers bij hun vergadering van 13 september groen licht voor een derde rondje geldcreatie. Komende vrijdag brengt het jobrapport voor augustus mogelijk uitsluitsel: nog een maand met zwakke jobcreatie en extra stimulus is zo goed als zeker.

Komende week verschuift de aandacht van de Amerikaanse naar de Europese centrale bankiers: ECB-voorzitter Mario Draghi beloofde al eind juli 'al het nodige' te zullen doen om de euro te stutten. Dat voedde de hoop dat Frankfurt snel de inkopen van 'crisisobligaties' zou hervatten. Begin augustus ging Draghi echter onder de lat door: hij krabbelde wat terug door flink wat voorwaarden aan zo'n hervatting te koppelen.

De persconferentie van donderdag is dus de facto een tweede zit voor de voorzitter. Hij kan het zich niet permitteren nog eens onder de lat door te gaan en moet dus echt spijkers met koppen slaan. En beleggers overtuigen dat het de ECB menens is Spanje en Italië te helpen onder de wurgrentes uit te komen.

Een spannende week dus, die maandag rustig belooft te beginnen. Wall Street is immers dicht voor Labor Day en in Brussel valt de stroom halfjaarcijfers na het verstrijken van de deadline op 31 augustus plots stil. Al zullen beleggers nog flink werk hebben om de laatste lading - vrijdag nabeurs - te wikken. Zo is er de holding Bois Sauvage die topman Vincent Doumier op een zijspoor zet: de forse afgeslankte holding heeft met een kleinere portefeuille geen nood meer aan een directiecomité.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud