Advertentie
Advertentie

Mario wikt zijn woorden

Zoals steeds op de eerste donderdag van de maand, staat Mario Draghi centraal. Niet zozeer omdat er spanning is over wat de Europese centraal bankiers gaan beslissen: alle 60 door Reuters gepolste ECB-watchers gaan uit van een rente die op het bodemtarief van 0,5 procent blijft.

Belangrijk is hoe lang de rente op die bodem blijft. En mogelijk brengt de persconferentie van Draghi, om half drie, meer duidelijkheid. Een maand geleden spuide de ECB-voorzitter immers flink wat mist. Hij suggereerde enerzijds dat het rentepad dat beleggers via rentefutures uitstippelen 'niet gerechtvaardigd' is. Wat de facto betekent dat de ECB belooft de rente méér dan twee jaar op het bodemtarief te houden, aangezien de markten pas vanaf eind 2015 een eerste renteverhoging in de futures verrekenen.

Maar anderzijds weigert Draghi tot nog toe aan te geven wat hij precies bedoelt met de belofte de rente voor 'een lange periode' dicht bij nul te houden. Dit terwijl zijn Britse, Japanse en Amerikaanse collega's wel duidelijk zeggen hoe de inflatie of de werkloosheid moet evolueren vooraleer ze aan de rente tornen. Draghi liet ook nog niet in zijn kaarten kijken wat hij kan - en vooral wil - doen als de markten blijven een volgens hem 'verkeerde' inschatting maken.

Advertentie

De meeste ECB-watchers verwachten vandaag nog geen duidelijke antwoorden, maar iets minder verwarring zou al welkom zijn. De ECB maakt ook nieuwe economische prognoses bekend voor 2013 en 2014, maar die zullen normaal gezien niet enorm van de inschatting van juni afwijken.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.