Melexis en CMB, een oefening in uitersten

Het Brusselse resultatenseizoen krijgt donderdag een aftrap in stijl: drie bedrijven komen als eerste met volledige cijfers over het eerste kwartaal.

Over mobilofonoperator Mobistar (voorbeurs) kunnen we kort zijn: hier rekenen analisten er op dat de omzetkrimp stilaan begint te temperen, om vanaf de tweede jaarhelft voor het eerst in jaren weer groei te laten zien. Maar de resultaten worden sowieso volledig overschaduwd door de overname van rivaal Base door Telenet. Telenet en Belgacom lijken zo de telecommarkt steeds meer onder elkaar te verdelen, met een Mobistar dat op de pechstrook achterblijft.

Interessanter wordt - eveneens voorbeurs - Melexis. De specialist in chips voor de autosector voorspelde in februari al een sterke omzetgroei van 18 à 24 procent voor geheel 2015. Maar zelfs die prognose zou wel nog eens te conservatief kunnen blijken, gelet op de enorme rugwind die de tuimelende euro vormt.

Van een heel ander kaliber is CMB (nabeurs). De scheepvaartgroep kampt met ultralage rederijtarieven. En zal dus zo goed als zeker over het eerste kwartaal fors in het rood gedoken zijn: KBC Securities rekent op een verlies van 33 miljoen dollar. 

Op macro-economisch vlak is het uitkijken naar de Europese conjunctuurbarometer van Markit. De PMI Composite-index zou in april voor de vijfde maand op rij stijgen, naar 54,4 punten. Dat zou meteen onderstrepen dat het Europese economische herstel zich ook in het prille tweede kwartaal doorzet en mogelijk nog wat vaart wint. 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud