Merkel voor de Saksische troepen

Het dalende vertrouwen van de Amerikaanse ondernemingen haalde maandag zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen onderuit. De onzekerheid over de vraag of de politici in Washington tot een nieuw akkoord over besparingen en belastingen kunnen komen, weegt in de directiekamers. Gisteren stelden de Republikeinen hun ideeën voor, nadat Obama dat vrijdag had gedaan. Vandaag dinsdag ongetwijfeld weer voer voor discussies.

En hoe is intussen de sfeer in Hannover? We zijn het niet gaan controleren, maar de kerstmarkten (meervoud!) zijn inmiddels een weekje open, dus we durven beweren dat er een gezellige drukte heerst, zoals dat heet.

Gaat Angela Merkel een glühwein drinken op een van die kerstmarkten (meervoud, het blijft verbazen)? Zal van de sfeer op het jaarlijkse CDU-partijcongres afhangen, daar vandaag in Nedersaksen. In de laatste verkiezingen voor de Landdag aldaar, begin 2008, haalde de CDU er nog een comfortabele voorsprong, met ruim 42 procent van de stemmen tegen 30 procent voor eerste achtervolger SPD. Weliswaar was dat voor de CDU een stevige achteruitgang tegen vier jaar eerder, toch hield de coalitie met de liberale FDP haar meerderheid.

Het wordt spannend hoe de komende verkiezingen in januari 2013 verlopen, want ze worden gezien als een voorsmaakje voor de federale verkiezingen die Duitsland in september volgend jaar houdt. En dus wordt het uitkijken hoe Merkel haar - vooral Europese - beleid verdedigt tegenover de lokale CDU-achterban. Maandagavond zette ze alvast de puntjes op de i voor wie haar interview met Bild am Sontag verkeerd begrepen zou hebben: een gedeeltelijke kwijtschelding van Griekse schulden is in geen geval voor meteen, maar kan enkel als Griekenland zijn inkomsten kan doen stijgen en geen nieuwe schulden meer opstapelt. Dat zal dan ten vroegste voor 2014/2015 zijn.

De Europese ministers van financiën vergaderen vandaag onder meer voort over hoe het bankentoezicht concreet moet verlopen en over de 'twopack', het toezicht op de nationale begrotingen. Gisteren werd echter al bekend dat de Europese Commissie officieel toegeeft dat het instellen van de verstrengde BaselIII-kapitaalnormen voor de banken niet zal lukken bij ingang van het nieuwe jaar. 

Weinig macro-economische cijfers noch bedrijfsnieuws dat al aangekruisd staat in de agenda's, op Europese producentenprijzen en de kwartaalcijfers van TUI Travel in het Verenigd Koninkrijk na.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud