Met de blik op Mario en Ben

Wachten op de centrale banken. Het motto van de voorbije week wordt ongetwijfeld opnieuw het leidmotief van de komende week. Grijpen de centrale banken in? En hoe? In de laatste week van augustus komt traditiegetrouw ook nog een stroom halfjaarresultaten op de belegger af: 52 Belgische bedrijven rapporteren op de valreep.

De Europese beurzen verloren in de afgelopen week voor het eerst sinds een tijdje opnieuw terrein. Al was er net voor de slotbel vrijdag nog een klein sprintje richting positieve dagcijfers. Met dank aan een bericht van persbureau Reuters dat de Europese Centrale Bank in overweging neemt of ze grenzen kan stellen aan de rendementen van staatsobligaties, ook al reageerde een woordvoerder van de ECB dat het misleidend is te berichten over beslissingen die nog niet genomen zijn.

Eerder op de dag waren ook al uitspraken opgevallen van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, die obligatieaankopen door de ECB niet helemaal uitsloot. Het wordt steeds duidelijker dat niet alle Duitsers mordicus gekant zijn tegen elk ingrijpen van de ECB.

Het is echter nog minstens wachten tot 6 september, wanneer ECB-voorzitter Mario Draghi zijn plannen gaat toelichten. Of zelfs tot 12 september, als het klopt dat de ECB zou wachten met het aankondigen van haar obligatieplan tot de Duitse opperrechters zich uitspreken over de wettelijkheid van het noodfonds ESM.

Ook de Grieken krijgen deze week nog geen uitsluitsel. De Europese collega's wachten in elk geval op een rapport van de trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. In september reist een team van die geldschieters naar Griekenland af om polshoogte te nemen.

In de voorbije dagen reisde premier Antonis Samaras enkele hoofdsteden af om zijn zaak te bepleiten: hij bedelt niet om meer geld, wel om meer tijd om orde op zaken te stellen, opdat de Griekse economie nog enige ademruimte zou overhouden. Hij kreeg nog niet veel schouderklopjes: de Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde wel dat ze de Grieken in de eurozone wil houden, maar ze moeten zich dan wel aan hun beloften houden. 

Vandaag heeft Samaras een afspraak met de Franse president Hollande.

Bernanke

Ook aan de overkant van de plas wordt elk woord van de centrale bankiers gewikt, gewogen en rondgetwitterd. Afgelopen woensdag werden de notulen vrijgegeven van de vergadering van het marktencomité van de Fed van eind juli, en daaruit bleek dat de bankiers naar stimuleringsmaatregelen op vrij korte termijn neigen. Als de economie niet verbetert. Die voorwaarde leidde al snel weer tot twijfel: verschillende indicatoren die in de loop van augustus bekend werden, wijzen op een matig herstel van de Amerikaanse economie. Vindt de Fed ingrijpen nog nodig?

Het lijkt er toch wel op: vrijdag werd bekend dat Fed-voorzitter Ben Bernanke deze week ook in een toelichting aan een parlementair toezichtspanel stelde dat er ruimte is voor ingrijpen. 

Uitsluitsel moet er vrijdag komen, als Bernanke de openingsspeech voor zijn rekening neemt van de grote jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole. Misschien zijn er woensdag ook al aanwijzingen te puren uit het Beige Book, het maandelijkse conjunctuuroverzicht dat de Fed als basis voor haar beslissingen neemt.

Halfjaardeadline

Vrijdag is ook de laatste dag dat Belgische bedrijven met hun halfjaarresultaten mogen aankomen. In de laatste week voor die deadline moeten nog liefst 52 beursgenoteerde bedrijven hun halfjaarlijkse plicht vervullen. Bij hen drie Bel20'ers: D'Ieteren op dinsdag en Befimmo en Elia op donderdag.

Maandag komen de resultaatberichten van Devgen (voorbeurs), en Jensen-Group en Lotus Bakeries (nabeurs).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud